Кина: Десетине мртвих у нападу

Танјуг
Кина: Десетине мртвих у нападу

Пекинг - Резултат "терористичког напада" у западном кинеском региону Синђијангу су десетине жртава, јавила је кинеска агенција Синхуа позивајући се на локалну полицију.

Агенција Франс прес је пренијела да је неколико десетина људи погинуло и повређено у "терористичком нападу" у области у којој живе мањински Ујгури, муслимани.

Синхуа је јавила да се напад догодио у понедјељак и да је једна банда, витлајући ножевима, напала полицијску станицу и владине зграде у области Шаће, и да је при том "на десетина Ујгура и цивила Хана убијено или повређено".

"Полицајци су на мјесту напада убили неколико десетина припадника банде", каже се у вијести.

У Синђијангу насиља има већ неколико година, а влада окривљује радикалне исламисте и сепаратисте који желе да оформе независну државу Источни Туркестан.

Међу најшокантнијим нападима су напад на пијаци у престоници Синђијанга, Урумћију, када је у мају убијено 39 људи, као и напад ножевима на станицу воза у марту у Кунмингу на југозападу Кине када је убијено 29 људи.

Групе за људска права оптужују кинеску владу за културну и вјерску репресију, и тврде да то изазива нереде у Синђијангу. Пекинг је саопштио да је у тој области унапредио привреду и да појава мањинска права у земљи у којој има 56 признатих етничких група, пренио је АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана