Кина ће представити убицу носача VIDEO

dnevnik.ba
Кина ће представити убицу носача VIDEO

На војној паради у Пекингу, којом се обиљежава 70 година од краја Другог свјетског рата, Кинези ће представити, до недавно у тајности држана, оружана достигнућа.

Највише пажње ће на војној паради 3. септембра пленити презентације ДФ-16, балистичких ракета кратког домета, као и ДФ-21Д. Процјењује се како је домет пројектила Дф-21Д између 900 и 1500 километара и да би могао да се креће и до десет пута брже од звука, односно брже од било чега што би је могло пресрести.

Названа и Донгфенг, што у преводу значи источни вјетар, ова ракета је, према писању „Фајненшал Тајмса", позната и као "убица носача", а пријети и да поремети равнотежу снага на западном Пацифику.

Међутим, кинеско министарство одбране није коментарисало пројектил, само је кратко споменут у прошлонедјељном издању листа Комунистичке партије.

Као и било који интерконтинентални балистички пројектил, ДФ-21Д одлази у орбиту, али након што се врати у атмосферу може извести маневар према мети, што значи да може погодити брод који се креће. Кина наводно може произвести 1.200 оваквих пројектила по цијени једног носача авиона.

Поједини аналитичари сматрају да такви пројектили прете да носаче авиона, на којима се темељи тренутна америчка поморска стратегија, пошаљу у историју. Баш као што су носачи авиона то учинили великим бојним бродовима након јапанског напада на Перл Харбор 1941. године.

Међу ракетама које ће у Пекингу бити представљене су и оне за које, Андреи Чанг, уредник војног магазина у Хонг Конгу, тврди да могу да досегну САД, објавио је АП.

Ову параду ће цио свијет гледати са великом пажњом, а посебно Запад, чини се, преноси Dnevnik.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана