Кина ће обезбиједити двије милијарде доза вакцине свијету

СРНА
Кина ће обезбиједити двије милијарде доза вакцине свијету

ПЕКИНГ - Кина ће настојати да свијету до краја године обезбиједи двије милијарде доза вакцина против ковида 19 и да донира 100 милиона долара међународном систему за набавку и дистрибуцију вакцина “Ковакс”, изјавио је кинески предсједник Си Ђинпинг.

Он је обећање дао током видео-форума о сарадњи у вези са вакцинама, у вријеме када се Кина бори против новог таласа епидемије која је убрзана ширењем “делта” соја вируса корона.

“Делта” сој регистрован је у дијеловима Кине, због чега је почело масовно тестирање и усљед чега је дошло до нејвећег дневног пораста броја заражених у посљедњих неколико мјесеци.

“Кина ће до краја године настојати да обезбиједи двије милијарде доза вакцине свијету”, навео је Си Ђинпинг, уз напомену да ће 100 милиона долара бити донирано за “Ковакс” ради испоруке вакцина у земље у развоју.

Ново обећање услиједило је након што је Си прије неколико седмица обећао три милијарде долара земљама у развоју за борбу против ковида 19. Средства су намијењена за опоравак земаља у развоју од друштвеног и економског утицаја пандемије, пише АФП.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијан рекао је прошле седмице да је Кина од почетка године другим земљама донирала 700 милиона доза вакцине

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана