Кери и Лавров завршили састанак о Украјини

Агенције
Кери и Лавров завршили састанак о Украјини

Женева - Амерички државни секретар Џон Кери и руски министар спољњих послова Сергеј Лавров завршили су састанак у Женеви посвећен ситуацији у Украјини, мање од недјељу дана након што је Кери оптужио Москву да "га у лице лаже" када је у питању сукоб у тој земљи.

Састанак је трајао око 80 минута у једном хотелу у Женеви, саопштио је Стејт департмент, не наводећи детаље разговора, наводи АП.

Кери је на Тњиттеру написао да су разговарали о Украјини, Сирији и преговорима о иранском нуклеарном програму.

Њих двојица су се на почетку састанка руковала пред камерама, али атмосфера је била напета и нису давали никакве изјаве, наводи АФП.

Кери, који је прошле недјеље изјавио да руски званичници воде "пропагандну" кампању и лажу "га у лице" када се ради о слању војника и оружја проруским снагама у источној Украјини.

Кијев и Москва ће разговарати о рјешавању спора у вези с гасом, који би се могао негативно одразити на испоруку тог енергента Европи, након што је Русија почела да снабдијева дијелове источне Украјине, који су под контролом проруских снага.

Ове разговоре ће водити министри енергетике Украјине и Русије, као и потпредсједник Европске комисије Марош Шефчович.

Руска државна енергетска компанија "Газпром" прошле недјеље је запријетила да ће смањити испоруке гаса Украјини због спора око намјере Москве да гас испоручује директно у области под контролом проруских снага, а онда тражи од Кијева да плати.

Лидери проруских снага у источној Украјини тврде да је Кијев изненада престао да их снабдијева гасом и тражили су гас од Русије, наводи АФП.

Украјинска енергетска компанија "Нафтогаз" прошлог мјесеца је престала да испоручује гас у области под контролом проруских снага, уз образложење да испорука није могућа због оштећенг гасовода, али је послије неколико сати објавила да је наставила испоруку.

Руски предсједник Владимир Путин је оптужио Украјину да спроводи "геноцид" остављањем без енергије четири милиона људи који живе на територијама гдје влада хуманитарна криза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана