Католичка црква постаје православни храм

Срна
Католичка црква постаје православни храм

БЕЧ - Парохија Српске православне цркве за Аустрију и Швајцарску данас званично преузима цркву у бечком Мајдлингу - католичка црква Фрање Асишког из 1981. мијења власника и постаје православна црква посвећена Богородици.

Тим поводом се у бившој католичкој, а убудуће православној цркви у Бечу, одржава свечаност примопредаје уз присуство високих представника црквене хијерархије са обје стране.

На скуп који укључује и заједничку молитву, долази кардинал Кристоф Шенборн у пратњи два бискупа Бечке надбискупије.

Са српске стране биће домаћин владика аустријски Андреј те други архијереји СПЦ и гости.

То је други сакрални објекат који је Епархија преузела од Надбискупије.

Овог тренутка Епархија СПЦ-а посједује у Бечу три храма. Први и најстарији је катедрални Храм Светог Саве, изграђен средствима Српске православне општине у другој половини 19. вијека.

Други је пренамјенована индустријска хала у бечком Леополдштату.

Трећу цркву, Храм Богородичиног рођења у Отакрингу, бившу католичку цркву из средине 18. вијека, Епархија је добила на поклон од Надбискупије пре дванаест година.

Црква, која данас постаје власништво Епархије у Бечу, изграђена је прије 40 година и купљена од Надбискупије по повлаштеној цијени од 200.000 евра.

Зграда стоји на плацу од 2.500 метара квадратних и има нешто више од 1.000 метара квадратних површине.

У квадратуру се, осим самог литургијског простора /340 метара квадратних/ рачунају и заједничке и пратеће просторије, као и три парохијална стана у сусједној стамбеној згради.

Аустријски кардинал Шенборн је велики заговорник екуменизма, присталица хришћанства као заједнице јединства и сарадње, без обзира на деноминације.

Став Надбискупије је да се католичке цркве увијек посматрају као мјесне цркве и да се, кад локално падне број вјерника због демографских и других разлога, објекти поклањају и повољно уступају сестринским црквама.

Тиме се католичка црква у Аустрији супротставља општем европском тренду, по коме се цркве остале без вјерника профанизују и продају као намјена за робне куће, биоскопе, ресторане и друге свјетовне потребе - наводи "Спутњик".

У Аустрији живи укупно око 300.000 Срба. Више од трећине се декларишу као вјерници. Добар дио осталих такође остаје идентитетски и обичајно повезан са Црквом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана