Катерина Сакеларопулу све извјесније нова предсjедница Грчке

Тањуг
Катерина Сакеларопулу све извјесније нова предсjедница Грчке

АТИНА - Кандидат за предсједника Грчке Катерина Сакеларопулу коју је предложио грчки премијер Киријакос Мицотакис добила је подршку 266 посланика у грчком парламенту, иако јој је за избор шефа државе потребно само 200 гласова грчких посланика, преноси грчки лист Катимерини.

Приједлог Мицотакиса је добио подршку највеће опозиционе странке у тој земљи Сиризе, као и подршку опозиционог Покрета за промјене (КИНАЛ).

Како наводи Катимерини, номинација Сакеларопулу довела је лидера Сиризе Алексиса Ципраса у тешку позицију, имајући у виду да је његова влада поставила њу за предсједницу Врховног суда у тој земљи у октобру 2018. године.

Ципрас је изјавио да ће његова странка подржати приједлог Мицотакиса као "чин политичке одговорности".

"Ми ћемо подржати приједлог Мицотакиса да би био изабран са великом већином, што је у складу са оним да свако треба да преузме одговорност у складу са Уставом, а на тај начин изражавамо јединство са народом и нашом демократијом", рекао је јуче Ципрас.

Међутим, он је такође критиковао Мицотакиса што није предложио актуелног председника Грчке Прокописа Павлопулоса, оцјенивши то као огромну грешку.

У интервјуу за грчку телевизију Алфа Мицотакис је изразио своје поштовање према Павлопулосу, описујући га као доброг предсједника.

"Али ја могу да изаберем само једну личност", рекао је Мицотакис.

Опозициони Покрет за промене, који је такође подржао приједлог Мицотакиса, рекао је да ово не значи и ширу подршку за владу Киријакоса Мицотакиса.

Избори за новог предсједника Грчке ће бити одржани 22. јануара, док мандат актуелног председника те земље истиче 15. фебруара.

Предсједник у тој земљи се бира посредним путем, у парламенту.

Према законским регулативама, потребно је 200 гласова посланика за избор председника, а уколико се у прва два круга не изабере кандидат који је добио 200 гласова, у трећем кругу број неопходних гласова у парламенту смањује се на 180.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана