Начелник штаба израелске војске: Израел спреман да настави рат

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА - Послије четири дана примирја, Израел је ослободио још 33 палестинска затвореника, од којих 30 дјеце.Израел је добио списак израелских талаца који Хамас треба да ослободи данас, саопштила је канцеларија премијера Бењамина Нетањахуа.

Израелски министар безбједности затражио од Нетанијахуа да прекине споразум о примирју са Хамасом

Израелски министар безбједности Итамар Бен-Гвир позвао је премијера Бењамина Нетанијахуа да прекине споразум о примирју након што је израелска војска оптужила Хамас да је раније данас отворила ватру на њене трупе.

Он је затражио да Нетанијаху нареди Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) да наставе са насилним разбијањем Хамаса и додао да ИДФ не смије да чека да Хамас убија израелске борце, пренио је „Гардијан“.

Званичник Хамаса: Спремни смо за свеобухватан споразум о размени талаца

Званичник Хамаса Гази Хамад изјавио је данас да је та палестинска група спремна да закључи свеобухватан споразум о размјени талаца са Израелом.

„Ако Израел има озбиљну намјеру да ослободи своје војнике који су заробљени, онда смо ми спремни да закључимо свеобухватан споразум“, рекао је Хамад за „Ал Џазиру“.

Око 200 Израелаца заробљених током напада 7. октобра на Израел и даље се налази у Појасу Газе.

Шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ предложио отварање још једног прелаза у Газу

Шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс отпутоваће у среду у Аман, пријестоницу Јордана, на разговоре о могућности отварања прелаза Керем Шалом како би се омогућило да хуманитарна помоћ из Израела стигне у Газу.

Смјештен на граници Израела, појаса Газе и Египта, прелаз Керем Шалом је пре тренутног сукоба коришћен за пролаз више од 60 одсто камиона који су ишли у Газу.

„Од почетка смо рекли да нам је потребно више од једног прелаза. Требало би истражити могућност коришћења Керем Шалома, и то ће бити тема у Аману“, рекао је Грифитс, који је помоћник генералног секретара УН за хуманитарна питања.

Тренутно је могуће помоћ доставити у Газу једино преко прелаза Рафа у Египту, али он је изграђен да туда пролазе пјешаци, а не камиони.

Неименовани западни дипломата је рекао да за сада нема изгледа за отварање прелаза Керем Шалом, и додао да Изаел то не дозвољава јер се у близини налазе њихове трупе, пренео је Танјуг.

Званичник Хамаса позвао Илона Маска да посјети Газу

Високи званичник Хамаса позвао је данас америчког милијардера Илона Маска да посети палестински Појас Газе како би се уверио у размере разарања изазваних израелским бомбардовањем.

„Позивамо га да посјети Газу, да види размере масакра и разарања почињених над народом Газе, у складу са стандардима објективности и кредибилитета“, рекао је високи званичник Хамаса Осама Хамдан на конференцији за новинаре у Бејруту, пренео је Ројтерс.

Илон Маск је у понедјељак обишао кибуц уништен у нападу Хамаса, истакавши да је против антисемитизма и свега што „промовише мржњу и сукоб“.

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху је Маску предочио свједочења о злочину који се тамо догодио.

Шефови ЦИА и Мосада у Катару преговарају о продужењу примирја између Израела и Хамаса

Шеф израелске обавештајне агенције Мосад Давид Барни и директор америчке обавјештајне агенције ЦИА Вилијам Бернс налазе се у Катару, где преговарају о новом продужењу примирја између Израела и Хамаса и ослобађању додатног броја талаца, саопштили су званичници, пише „Гардијан“.

Један дипломата, који је желио да остане анониман, потврдио је да су Бернс и Барни отпутовали данас у Катар, пренио је АП.

Званичници из Египта, који су у преговорима заједно са Катаром служили као посредници, придружили су се преговорима.

Састанак треба да буде посвећен „надоградњи напретка споразума о продужењу хуманитарне паузе, али и да се иницирају даље дискусије о следећој фази потенцијалног договора“, рекао је извор Ројтерсу.

Клуб палестинских затвореника: Број ухапшених на Западној обали порастао на 3.290

Број ухапшених Палестинаца на Западној обали од 7. октобра порастао је на 3.290, укључујући 125 жена и 145 дјеце, саопштио је Клуб палестинских затвореника.

Најмање шест затвореника умрло је од почетка сукоба у израелским затворима, додаје се у саопштењу у којем се још каже да су само током трајања привременог примирја израелске снаге ухапсиле 168 Палестинаца, пренео је Ројтерс.

Катар: Хамас спреман да ослободи још 20 талаца за 48 сата

Хамас је спреман да ослободи додатних 20 талаца у Гази у наредних 48 сати, рекао је портпарол катарског министарства спољних послова Мајед ел Ансари.

Ансари је на свом недељном брифингу рекао да су прва четири дана примирја искоришћена за ослобађање већег броја талаца, које држи Хамас у Појасу Газе, пренео је Ројтерс.

Ердоган разговарао с Гутерешом: Израелу мора да одговара међународним судовима за ратне злочине

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у телефонском разговору генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу да Израел мора да одговара међународним судовима за ратне злочине које је починио у Гази, саопштило је турско предсједништво.

„Израел наставља бесрамно да гази међународно право, законе рата и међународно хуманитарно право“, саопштила је Ердоганова канцеларија, уочи састанка Савјета безбједности УН о Гази који је планиран за среду, пренео је Ројтерс.

Хамас: Израел крши примирје, ми смо и даље посвећени прекиду ватре

Хамас је данас оптужио Израел за „очигледно кршење примирја“ у сјеверном делу Појаса Газе, али је поручио да је „и даље привржен прекиду ватре све док му је и непријатељ посвећен“.

Хамас је у саопштењу позвао посреднике да интервенишу како би прекид ватре био продужен, преноси АП.

У саопштењу се наводи да су „акције Израела довеле до одмазде“бораца те групе, пренио је Танјуг.

Претходно су Израелске оружане снаге (ИДФ) саопштиле да је „више војника лакше повријеђено” у Појасу Газе, након што су три експлозивне направе детониране поред њиових трупан а две различите локације.

Наведено је и да су на једној од локација припадници Хамаса отворили ватру на израелске војнике, који су одговорили ватром.

Израел спреман да настави рат, испитаће Обавештајну службу о пропустима

Начелник штаба израелске војске (ИДФ), поручник Херци Халеви, изјавио је данас да је војска и сада спремна да настави борбу у Гази и осврнуо се на могуће пропусте обавјештајне службе који су омогућили напад Хамаса 7. октобра, преноси „Тајмс оф Израел“.

„Данас је ИДФ спремна да настави борбу. Користимо примирје за учење, јачање приправности и одобравање оперативних планова за време трајања прекида ватре“, изјавио је Халеви.

Он је додао да се војска спрема да уклони Хамас, али и да је то циљ за који је неопходно вријеме.

Халеви је оцијенио да су израелске операције у Гази потпуно оправдане, и додао да је ослобађање талаца потврда успеха акција војске, која неће стати док сви отети не буду пуштени на слободу.

Коментаришући оптужбе да су вискорангирани војници игнорисали упозорења својих потчињених пред напад Хамаса, поручник је рекао да ће све бити истражено по завршетку сукоба и да ће сваки официр бити саслушан, пренио је Танјуг.

„ИДФ, укључујући Војно-обавештајну управу, подбацили су 7. октобра. Биће детаљне истраге, али тренутно морамо да се фокусирамо на рат“, закључио је Халеви.

Катар ради на продужењу примирја Израела и Хамаса

Министар спољних послова Катара Маџид Ал- Ансари изјавио је да његова земља ради на продужетку примирја Израела и Хамаса које би у среду требало да се заврши.

Министар је нагласио да су преговори с Израелом компликованији, али да ће Катар покушати да продужи прекид ватре ослобађањем више Хамасових талаца дневно, што је Израел претходно поставио као услов за помјерање наставка рата за један дан.

Поново отворена јединица за дијализу у болници Ел Шифа

Министарство здравља у Гази које саопштило је да је јединица за дијализу у болници Ел Шифа поново отворена и да прима пацијенте.

Министарство је позвало пацијенте да наставе лијечење.

Израелске трупе упали су пре двије недјеље у Ел Шифу, највећу болницу у Гази, што је довело до евакуације стотина пацијената и хиљада расељених људи који су се тамо склонили.

Болници је понестало хране, воде и струје и више није могла да прима пацијенте. Израел тврди да је Хамас користио болницу у војне сврхе.

Свјетска здравствена организација наводи да се у болници налази још 180 пацијената, укључујући 22 на дијализи бубрега и седам здравствених радника.

Тренутни прекид ватре између Хамаса и Израела омогућио је улазак одређене количине хуманитарне помоћи и залиха у Газу.

СЗО: У Гази више људи угрожено од болести него од бомбардовања

Потпарол Свјетске здравствене организације (СЗО) изјавио је да је у Гази већи број људи у ризику од смртног исхода као посљедица заразних болести, него од бомби.

"Више људи ће умријети од болести, него од бомби ако се здравствени систем не поправи", рекла је званичника СЗО Маргарет Харис.

Она је описала колапс болнице Ел Шифа на северу Појаса Газе као трагедију и изразила забринутост када је у питању притвор медицинског особља од стране израелских снага.

Она је поновила забринутост због пораста избијања заразних болести, посебно дијареје.

"Нема лијекова, нема активности вакцинације, нема приступа безбједној води и хигијени и нема хране. Видјели смо веома велики број случајева дијареја код новорођенчади", рекла је Харисова.

Усљед пренасељености на југу Газе и лошој санитацији шире се болести попут дијареје, респираторне и кожне инфекције, укључујући шугу, рекао је Ричард Бренан, регионални директор СЗО за хитне случајеве региона Источног Медитерана.

Начелник ИДФ-а: Спремни смо за сваки сценарио дуж либанске границе

Начелник генералштаба израелске војске (ИДФ) Херци Халеви састао се са шефовима општина на сјеверу Израела, рекавши им да је војска спремна за сваки сценарио дуж либанске границе.

"Донијели смо тешку одлуку да евакуишемо становнике на сјеверу и захвалан сам за начин на који сте показали отпорност и стрпљење и дозволили нам да се боримо", рекао је Халеви.

Халеви каже да ће повратак евакуисаних становника бити координисан са локалним властима "уз разумијевање да нећемо моћи да се вратимо у ситуацију која је овдје постојала прије рата".

"Протеклих осам недјеља, борци ИДФ и њихови команданти су се борили одлучно и бранили наш дом. Наставићемо да се боримо и спремни смо за развој догађаја у другим аренама, укључујући и сјевер", рекао је он.

Гутерес : Палестинци пролазе кроз једно од најмрачнијих поглавља у својој историји

У саопштењу, уочи Међународног дана солидарности са палестинским народом, генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је да Палестинци трпе "једно од најмрачнијих поглавља" у својој историји.

Гутерес је поново осудио Хамасов напад на Израел 7. октобра, али је рекао да то "не може оправдати колективно кажњавање палестинског народа".

Позвао је на дугорочни хуманитарни прекид ватре, неограничен приступ помоћи за спасавање живота, ослобађање свих талаца, заштиту цивила и окончање кршења међународног хуманитарног права.

Медији: Двојица Палестинца убијена на Западној обали

Израелске снаге убиле су двојицу Палестинаца на Западној обали, објавио је израелски лист Харец позивајући се на неименоване изворе из здравствених служби.

Како се наводи, једна особа је убијена у близини града Бејтуније на Западној обали, а друга у оближњем граду Рамали, преноси Гардијан.

Израелске снаге дигле јутрос у ваздух и једну кућу у кампу Дери Амар, западно од Рамале, наводи палестинска WAFA, а Ал Џазира јавља да је ријеч о кући Дауда Абдела Разака Дараса, Палестинца кога су Израелци убили у августу.

Приликом упада израелских снага у село Деир Амар и његов камп дошло је до сукоба током којих су војници гађали бојевим мецима Палестинце, рекли су неименовани локални извори за агенцију  WAFA.

Двојица младића су рањени у стопала и пребачени су у болницу.

Израелске снаге убиле су више од 200 Палестинаца на Западној обали од почетка сукоба са Хамасом 7. октобра, наводи Гардијан.

аел ослободио 33 палестинска затвореника, од којих 30 дјеце

Израел је ослободио још 33 палестинска затвореника, од којих 30 дјеце, у оквиру четврте размјене талаца у складу са договореним примирјем.

Израелска затворска служба саопштила је да су затвореници пуштени из затвора Офер у Западној Обали и из притворског центра у Јерусалиму, чиме је укупан број Палестинаца ослобођених од петка порастао на 150, преноси Гардијан.

Ројтерс јавља да је ослобођено 30 деце и три жене, док АП наводи да је аутобус Црвеног крста који је превозио ослобођене палестинске затворенике стигао јутрос у Рамалу.

Претходно се више десетина Палестинаца који су махали палестинским заставама, као и заставама Хамаса и Исламског џихада окупило испред израелског затвора Офер, у близини Рамале на Западној обали, чекајући ослобађање нове групе Палестинаца.

Хамас је касно синоћ ослободио 11 израелских талаца из Појаса Газе, саопштила је израелска војска.

Како су пренијели израелски медији, ријеч је о двије жене и деветоро дјеце, од којих двоје имају три године.

Данас је требало да истекне договор о четвородневном прекиду ватре, али је Катар, који делује као посредник, саопштио да су Израел и Хамас пристали да примирје буде продужено за још два дана.

Израел добио списак израелских талаца који Хамас треба да ослободи данас

Израел је добио списак израелских талаца који Хамас треба да ослободи данас, саопштила је канцеларија премијера Бењамина Нетањахуа.

Списак талаца се тренутно прегледа и "у овом тренутку се достављају обавјештења породицама оних који ће бити ослобођени након више од 50 дана које су провели као таоци у Гази", истакнуто је у саопштењу.

Није наведен број талаца који ће бити пуштени данас као дио споразума о продуженом примирју који је постигнут у понедјељак, преноси Тајмс оф Израел.

Од петка је ослобођено 50 израелских талаца у оквиру почетног договора о четвородневном примирју у борбама у Гази и ослобађању по три палестинска затвореника за сваког израелског таоца.

Као резултат паралелних преговора које је водио Катар, Хамас је такође ослободио 17 Тајланђана, једног Филипинаца и једног руско-израелског држављанина.

Израел и Хамас јуче су се сагласили да продуже привремено примирје за два дана, отварајући тиме пут за ослобађање још око 20 људи које палестинска милитантана група држи као таоце.

Израел одобрио ослобађање 50 палестинских жена

Израелска влада одобрила је ослобађање 50 палестинских жена затвореница у оквиру споразума о продужењу привременог примирја са палестинском милитантном групом Хамас у Гази и обезбјеђивању ослобађања још скоро 20 Израелаца које Хамас држи као таоце од 7. октобра.

Према првобитном споразуму о примирју, који је требало да истекне сутра ујутро, израелске власти сложиле су се да обуставе војне ударе и нападе на Газу на четири дана и поручиле да ће ослободити троје палестинских талаца за сваких 50 талаца које ослободи Хамас, преноси Тајмс оф Израел.

Од петка је ослобођено 39 Израелаца и 117 Палестинаца, а као резултат паралелних преговора које води Катар, Хамас је такође ослободио 17 Тајланђана, једног Филипинаца и једног руско-израелског држављанина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана