Кастро: Социјализам и дијалог са САД

Агенције
Кастро: Социјализам и дијалог са САД

Хавана -- Кубански предсједник Раул Кастро изразио је спремност на отворени дијалог са САД, али и нагласио да се Куба неће одрећи својих социјалистичких принципа.

Кастро је у говору пред Националном скупштином поздравио најаву из САД за нормализацију односа двије земље и навео да се Куба суочавала са "дугом и тешком борбом" прије него што су јој САД укинуле економски ембарго, пренио је BBC.

"Кубански народ поздравља праведну одлуку америчког предсjедника Барака Обаме (за успостављање дипломатских односа). Његова одлука потврђује уклањање препрека у односима између двије земље", рекао је Кастро у говору у кубанском парламенту.

Кастро је рекао да је Куба спремна на дијалог са САД о "било којој теми која се односи на те двије државе", пренио је Франс прес.

"Као што никада нисмо тражили да САД промјене свој политички систем, тражимо да поштују наш", поручио је Кастро.

Обама и Кастро су у сриједу најавили одлуку о обостраној жељи за нормализацијом дипломатских односа. Први званични разговори очекују се у јануару.

Амерички предсједник рекао је јуче да не очекује да ће поновно успостављање дипломатских односа с Кубом одмах донијети промјене у тој држави, брзо укидање економског ембарга САД или могућност његове посјете Хавани.

"То је и даље режим који угњетава свој народ", рекао је Обама али је додао да на Куби "неизбјежна промјена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана