Каспаров: Путин је најопаснији човјек на свијету

Агенције
Каспаров: Путин је најопаснији човјек на свијету

Шаховска легенда Гари Каспаров дао је интервју за "Yahoo News and Finance" у којем покушава да увjери јавност да предсjедник Русије Владимир Путин представља опасност по свjетски мир.

У разговору с новинарком Бајаном Голодригом, Каспаров је оптужио Барака Обаму за закашњелу реакцију приликом руске анексије Крима. Још оштрији је према европским челницима које упоређује са индиферентним политичарима заслужним за догађаје који су довели до Другог свјетског рата.

Милитанте Исламске државе сматра диверзијом која је окупирала пажњу цијелог свијета, а подршку западних челника сиријским снагама у борби против џихадиста назива хипокризијом, јер су исту такву помоћ одбили да пруже Украјини.

Каспаров вјерује како ће санкције према Русији уродити плодом, али само ако потрају најмање до прољећа сљедеће године. Увјерен је како ће Путин предстојећу зиму и руске залихе плина искористити за уцјене и покушај укидања санкција.

Такође, сматра како Путин увјерава најближи круг сарадника, од којих су скоро сви најмоћнији и најбогатији људи Русије, да ће Запад први попустити:
"Он игра покер, док сви други играју шах", каже Каспаров.

 На питање да ли планира да се у будућности кандидује на руским изборима, Каспаров упозорава: "Заборавите изборну смјену власти у Русији. Бојим се да ће се смјена догодити на сумњив начин који ће на крају довести до потпуног колапса државе".

Славни шахиста вјерује како ће Свјетско фудбалско првенство, које треба да се одржи у Русији 2018. године, бити премјештено у другу државу те да су пред Русијом тешки дани док год је Путин на власти.  


Иначе, Каспаров је прошлог мјесеца изгубио у борби за предсједника Свјетске шаховске федерације, FIDE. Побједио га је дугогодишњи предсједник FIDE, контроверзни богаташ Кирсан Иљумжинов, некада добар пријатељ Садама Хусеина и Муамера Гадафија.

Иљумжинов, између осталог, сматра да су шах измислили ванземаљци те тврди како га је прије неколико година отео свемирски брод при чему је пар сати провео у свемиру, дружећи се с ванземаљцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана