Касис: Мир без Русије немогућ

СРНА
Касис: Мир без Русије немогућ

БЕРН - Швајцарска сматра мало вјероватним учешће Русије на првој мировној конференцији о Украјини, али сматра да би Москва на крају требало да буде укључена у израду нацрта, пошто је мир без ње немогућ, изјавио је швајцарски министар спољних послова Ињацио Касис.

"Украјина је била та која је тражила од нас да организујемо ову конференцију, али неће бити мира без Русије. Сада смо у овој деликатној равнотежи покушавајући да пронађемо начин који би могао да укључи Русију на том путу", рекао је Касис новинарима послије састанка Савјета безбједности УН.

Он је рекао да је нада да ће Русија учествовати у Првој конференција прилично ниска и да је зато разговарао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је пренио да су "врата увијек отворена за озбиљне приједлоге".

Касис је додао да је проблем у томе да ли су приједлози које Русија сматра озбиљним прихватљиви за друге.

Швајцарски предсједник Виола Амхерд је 15. јануара рекла да је украјински лидер Владимир Зеленски затражио од Берна да буде домаћин мировног самита о Украјини.

"Кијев жели да одржи самит како би одобрио `формулу мира` Зеленског", саопштило је украјинско предсједништво.

Касис је касније нагласио да Русија треба да буде дио било каквог мировног процеса у вези са сукобом у Украјини.

Лавров је 23. јануара одржао састанак са Касисем и рекао му да је Москва узела у обзир одлуку Берна да се удаљи од својих принципа неутралности и у потпуности подржи Кијев.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је 3. фебруара да је потенцијал Швајцарске као "поштеног посредника" у рјешавању сукоба исцрпљен, при чему се Берн "слијепо придржава" политике САД и ЕУ.

Русија је започела своју специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара 2022. Руске и украјинске делегације су од тада учествовале у неколико рунди мировних преговора, али су преговори на крају зашли у "ћорсокак".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана