Капетановић: Декларација не говори ни о каквим НATO аспирацијама

Срна
Капетановић: Декларација не говори ни о каквим НATO аспирацијама

АНТАЛИЈА - Декларација која је усвојена на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) у Анталији не говори ни о каквим НАТО аспирацијама и њен фокус је јачање регионалне сарадње на економском плану и стварању бољих услова за живот грађана у региону, рекао је политички директор Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Амер Капетановић.

“Суштина декларације нису НАТО аспирације. Прије свега, она подвлачи прилагођеност европским стандардима и вриједностима, те више сарадње у стварању перспективног региона из којег млади неће одлазити”, нагласио је Капетановић.

Он сматра да су чланови Предсједништва БиХ, предвођени српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, препознали значај те сарадње због чега су јој дали пуну подршку, заједно са 12 земаља југоисточне Европе и ЕУ.

Према његовом мишљењу, мудро је и корисно за БиХ што подржава овај вид регионалне сарадње која јој је и зацртана у спољнополитичким циљевима.

Капетановић је објаснио да се у овој декларацији говори и о безбједности, посебно кибернетичкој, те сарадњи на успостављању такозваних зелених коридора којим би се допремала роба у ванредним ситуацијама, као што је ова у доба пандемије.

На Самиту СЕЕЦП-а у Анталији јуче је усвојена декларација у којој је пружена подршка европској перспективи региона и потврђено опредјељење учесница СЕЕЦП-а за сарадњу са НАТО.

Поједини медији блиски политичком Сарајеву објавили су да је на Самиту усвојена декларација која предвиђа, како су навели, чланство у НАТО.

Из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Срни је јуче речено да дезинформације у вези са овом декларацијом представљају још један у низу покушаја сарајевских медија и политичког Сарајева да се путем фалсификата истине и истином фалсификата јавном мњењу подметне лаж о односу Милорада Додика према НАТО.

“Никакав потпис на било какав документ о интеграцији БиХ у НАТО Милорад Додик никад није потписао, па ни на данашњем засједању СЕЕЦЕП-а у Турској. Очигледно је да су медији из ФБиХ, који су објавили ову ноторну лаж, по ко зна који пут показали да код њих истина цури као вода кроз решето те да су мајстори неистина и памфлета”, нагласили су у Кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана