Канцеларија тужиоца контактирала Трампове адвокате, републиканци реаговали

Танјуг
Канцеларија тужиоца контактирала Трампове адвокате, републиканци реаговали

ЊУЈОРК - Канцеларија окружног тужиоца Менхетна контактирала је адвокате бившјег америчког предсједника Доналда Трампа да би постигла договор о његовој предаји након подизања оптужнице за кривично дјело тајне исплате, изјавио је портпарол тужиоца.

Трамп је, послије мање од два сата након што је подигнута оптужница против њега, позвао присталице да помогну у његовој правној одбрани, преноси Ројтерс.

-Молим вас да дате допринос - заиста било ког износа - за одбрану нашег покрета од бескрајног лова на вјештице и за побједу за Бијелу кућу 2024 -наведено је у мејлу који је послала Трампова група за прикупљање средстава.

Велика порота на Менхетну оптужила је Трампа након истраге да је наводно подмитио порно звезду Сторми Данијелс током изборне кампање 2016. године да не би спомињала у јавности њихову наводну сексуалну везу.

Правни заступник Сторми Данијелс, Кларк Брустер, изјавио је да оптужница не би требало да буде разлог за славље.

-Нека истина и правда превагну -  поручио је Брустер.

Трамп негира да је извршио исплату новца Данијелс и наводи да су оптужбе доказ, како је навео у мејлу за прикупљање средстава, “љевичарске завјере”.

Оптужница ће вероватно охрабрити Трампове најватреније присталице да донирају средства, оцјењују политички аналитичари и донатори, наводећи да ће његов републикански ривал на предсједничким изборима 2024. године вјероватно бити гувернер Флориде Рон Десантис.

Саопштено је да је прије подизања оптужнице за Трампову кампању прикупљено око два милиона долара донација на локалном нивоу у седмици после 18. марта, када је Трамп рекао да ће бити суочен са хапшењем у истрази о наводној тајној исплати новца.

Трампово онлајн прикупљање средстава показало је знаке слабљења прошле године, према подацима Федералне изборне комисије. Према тим подацима, прикупљено је око 46 милиона долара у другој половини 2022, што је мање за отприлике 50 милиона долара у односу на исти период 2021. године, пренио је Ројтерс.

Десантис је прикупио приближно исти износ средстава. Високи представници републиканаца у Конгресу и странци оценили су да оптужница против Трампа представља напад демократа преко правосудног система. Бивши Трампов адвокат Руди Ђулијани саопштио је да је оптужница против бившег америчког предсједника посљедица политички мотивисаних напора тужиоца Менхетна Алвина Брега.

-Тужан дан за Америку - написао је Ђулијани на Твитеру, преноси „Глас Америке“.

Републикански сенатор Тед Круз оцијенио је поводом подизања оптужнице да мржња Демократске странке према Трампу, како је навео, “нема граница”.

-Основ овог политичког прогона је бесмислен. Представља катастрофалну ескалацију и употребу правосудног система као оружја - написао је Круз на Твитеру.

Предсдедавајући Представничког дома из редова републиканаца, Кевин Макарти, изјавио је да је ријеч о “скандалозној злоупотреби моћи од стране радикалног тужиоца” и најавио конгресну истрагу о федералним средствима коришћеним да се подржи Брегова истрага.

Три предсједавајућа различитих комисија Представничког дома из редова републиканаца тражили су од Брега да им достави документа и свједочанства о истрази против Трампа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана