Канада: Први пут званично обиљежено укидање ропства

Танјуг
Канада: Први пут званично обиљежено укидање ропства

ВАНКУВЕР - У Канади је 1. августа први пут званично обиљежен Дан еманципације који је уведен као сјећање на дан када је 1834. године ступио на снагу Закон о укидању ропства у Британском царству.

Доњи дом парламента и канадски Сенат једногласно су у марту прошле године обиљежили овај датум и прогласили 1. август за Дан еманципације у Канади, преноси ФрансАнфо.

“Данас препознајемо и одајемо почаст људима афричког поријекла због њихове храбрости, одлучности и отпорности пред разорним посљедицама трансатлантске трговине робљем”, наводи се у саопштењу из кабинета премијера Џастина Трудоа и указује да 1. август представља врхунац вишедеценијског активизма у удружењима канадских црнаца и заједница које их подржавају.

Овај датум се већ дуго памти у афричко-канадским заједницама у Канади, али је ове године први пут званично обиљежен на националном нивоу, иако покрајина Онтарио званично обиљежава Дан еманципације још од 2008. године, а град Ванкувер од 2020.

“Упркос укидању ропства прије скоро два века, наслијеђе расизма према црнцима присутно је и данас, укоријењено у нашим институцијама, политици и пракси”, наводи се у саопштењу премијера Трудоа који је предочио да је тај дан такође “прилика да се ода почаст достигнућима црних Канађана”.

Он је позвао све своје сународнике да “размисле о доприносима црних Канађана, науче више о историји Дана еманципације и супротставе се расизму”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана