Камерон: Борба са ИС може да потраје годинама

Агенције
Камерон: Борба са ИС може да потраје годинама

Лондон - Британски премијер Дејвид Камерон упозорио је данас, на почетку дебате у парламенту о прикључивању Лондона ваздушним нападима под вођством САД на циљеве Исламске државе (ИС) у Ираку, да би кампања против ИС могла да потраје годинама.

"Ово ће бити мисија за коју неће бити потребни мјесеци већ године, али ја вјерујем да ми морамо да се припремимо за ту обавезу", рекао је шеф британске владе.

Вишечасовна дебата, како преноси АФП, почела је говором Камерона, а одлука о прикључивању Лондона савезу који се бори против ИС требало би да буде усвојена јер има подршку главних опозиционих странака, као и владе.

Камерон је позвао Британију да не страхује од поновног уласка у конфликт у Ираку, гдје је имала трупе које су напустиле ту државу 2011.

"Суочавамо се са страхотом против које читав свијет мора да се уједини, а као што је то увијек био случај у одбрани слободе, демократије и правде, Британија ће дати свој допринос", казао је Камерон недавно на сједници Генералне скупштине УН.

АФП јавља да су британске војне летјелице већ спремне за почетак напада на ИС, а и према процјени министра одбране Мајкла Фалона, та војна акција могла би трајати годинама.

Француска је у петак била први савезник који се прикључио САД у нападима у Ираку. Очекује се да ће Белгија и Холандија, такође, упутити своје авионе наредних недеља.

Пред гласање посланици су појаснили да неће бити упућивања копнених снага у Ирак, а да прикључење војним акцијама у Сирији захтијева додатну одлуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана