Како зауставути Путина?

Срна
Како зауставути Путина?

Берлин - Ове године, Русија ће се дефинитивно етаблирати као глобална сила, сматра Лиана Фикс, која је при Фондацији "Кербер" задужена за њемачко-руски дијалог, док други њемачки политички аналитичари сматрају да руска спољна политика сада дјелује "без рукавица".

Коментаришући демонстрацију новог наоружања, коју је уприличио предсједник Русије Владимир Путин, Фиксова оцјењује да руска "експанзионистичка агенда није само тренутни излет или маневарски потез, него реалност".


На који начин Русија жели повећати своју спољнополитичку тежину најбоље показује примјер Сирије, преноси "Дојче веле".

Некадашњи амерички предсједник Барак Обама говорио је о "црвеним линијама" које власт Башара ел Асада не смије прећи. Онда су се појавиле приче о бојним отровима, али Обама није учинио ништа.

Превелики је био страх од руске реакције, коментаришу политички аналитичари.

Према процјени Стефана Мајстера из Њемачког друштва за спољну политику, разлози за руско остваривање глобалних стратешких циљева су вишеструки.

Вашингтон све више Москву признаје као равноправну силу коју не може игнорисати када су међународни сукоби у питању.

Мајстер сматра да је Русија много боље припремљена за нови свјетски поредак, који, у очима руског руководства, све више функционише по принципу јачег, а не на основу међународних споразума.

Запад би, сматра Мајстер, требало да полаже наду и енергију у руску опозицију.

Тренутно нема опозиције која би могла бити конкуренција Путину, али би спонтани протести широм земље могли све више везати руског предсједника за домаћи терен, наводи Мајстер.

Према мишљењу француског аутора и стручњака за Русију Михела Елтеханинофа руски стратези су закључили да се моћ једне свјетске силе не мјери само степеном одбране интереса властитих, већ и грађана других земаља.

"Што је више грађана других земаља којима треба Русија, то ће њена позиција бити стабилнија", наводи он у књизи "У Путиновој глави".

Дио западних аналитичара нада се да би окретање економским проблемима могло у будућности да умањи спољнополитичко дјеловање Русије. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана