Како у Украјини и Доњецку становници дижу паре?

Агенције
Како у Украјини и Доњецку становници дижу паре?

Кијев - Нови огласи почели су да се појављују међу обавјештењима за запослење и за станове на централној трамвајској станици у Доњецку.

У огласима се нуди подизање новца у нечије име, у ситуацији у којој су у том дијелу земље затворене банке због сукоба између проруских побуњеника и украјинске војске.

Банкомати не раде а банке су затворене мјесецима у Доњецку као и у цијелом источном дијелу Украјине који је под контролом проруских побуњеника.

Због тога морају да се довијају пензионери, државни службеници и други запослени који су плаћени преко рачуна као и сви становници који хоће да дођу до новца са својих рачуна.

На огласу пише "подижем новац за вас", у потпису "Јури" који предлаже сусрет. Треба доћи са својом банковном картицом и њему направити уплату преко мобилног телефона. За 15 минута, каже он, стићиће текст који ће потврдити ту уплату, и он ће тада уплатиоцу дати кеш, уз провизију од 10 одсто.

У другом дијелу града, близу аутобуске станице развијен је исти систем, али такорећи на индустријском нивоу.

У тој пословној улици парфимерија је постала тајна банка. Испред радње стоји као чувар један наоружани побуњеник. Унутра други побуњеник сједи са калашњиковом у једном ћошку, а поред њега четири "оепратера" сједе испред лаптопова, са свежњевима новчаница у руци.

Испред сваког је мали ред. "Клијенти" дају своју кредитну картицу и телефонски број. Оператери изврше уплату преко интернета, и када стигне текст потврде они исплаћују новац, уз исту провизију од десет одсто.

Како наводи агенција Франс прес немогуће је сазнати одакле долазе десетине хиљада хривњи у кешу с којим се располаже у парфимерији. На прозору радње стоји црно-бијели натпис о новом радном времеу од 8.00 до 17.00 часова, и пише "не подижемо мање од хиљаду хривњи (32 евра). Такође је написан списак банака са којима парфимерија не ради.

Један 57-огодишњи пензионер каже за агенцију Франс прес по изласку "Тако је сад, рат је. Треба ми новац да платим телефон и храну". Он и даље добија своју пензију од 3.500 хривњи (114 евра) на рачун али не може да је подигне.

"Овако је три или четири мјесеца. Кијев је за све то одговоран", каже овај човјек који даје само своје прво име, Александар. Каже да му је жао што мора да плати 10 одсто провизије али је задовољан што није морао аутобусом да путује да би дошао до свог новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана