Kако изгледа путовање са Трампом у очима особља?

Танјуг
Kако изгледа путовање са Трампом у очима особља?

Посјетом америчког предсједника Доналда Трумпа Токију овог викенда, почела су љетња путовања по цијелом свијету за његово особље, због којих ће у предсједничком авиону провести више од 80 сати лета.

Трамп, који се не радује путовањима, у прошлости се жалио на темпо својих путовања у иностранство или смјештајем који му је обезбијеђен.

Његово особље понекад није баш радосно због укрцавања на “Ер форс 1” ради путовања у иностранство, знајући да ће њихов шеф мало користити кревет који је смјештен у носу авиона, преноси ЦНН.

“Као да смо заробљленици”, рекао је један званичник, описујући путовање са председником у “Ер форс 1”.

Садашњи и некадашњи званичници описали су путовања шефа Бијеле куће као напорно искуство праћено дугим сатима, а неколико њих је навело да су прекомоска путовања најгора.

Такви летови могу да трају и до 20 сати, а простор за спавање је ограничен.

На телевизорима се непрестано емитују вијести Fox Newsa, а уколико наслови на кајронима не иду у прилог њиховом шефу, чланови особља знају да је вријеме “да причврсте појас због турбуленција”.

Када се предсједник укрцао на 14-сатни лет за Токио, његово особље се припремило за паклени лет, наводи ЦНН.

Када је Трумп први пут ступио на дужност, запослени су жељели да путују у иностранство, али током треће годиње његовог предсједавања, неколико званичника је изјавило да чине све што могу како би избјегли путовања због хаотичне атмосфере која их обично прати.

Током међународних летова, Трамп обично борави у предњој кабини. Како кажу његови садашњи и бивши запослени, он ради четири ствари: једе, гледа телевизију или чита новине, разговара са особљем и зове пријатеље и савезнике.

Трамп проводи сате прегледајући снимљене вијести или новине и часописе. Позива у канцеларију особље које је већ заспало, нестрпљив да разговара о предстојећим састанцима или да смисли одговор на нешто што је видио на медијима.

Трамп већ дуго тврди да га медији не третирају праведно и ако на телевизији види нешто што му смета, што се обавезно дешава, он наређује особљу да то “среди”, без обзира на то да ли су у Бијелој кући или изнад Атланског океана.

Често, умјесто да се усредсреди на предстојеће билатералне саастанке, предсједник се фиксира на негативне наслове, жалећи се да нико од његових претходника није имао такав третман.

Кад је један члан особља једном прилегао да ухвати неколико сати сна прије слетања, Трамп је послао другог помоћника да га пробуди како би могли да продискутују о теми која му је била на уму.

“Он неће да спава”, рекао је један званичник.

Трампов љекар је прошле године изјавио да предсједник понекад узима пилуле за спавање.

Али, он никада не спава много, четири или пет сати дневно у Бијелој кући, а у авиону спава још мање, тврди његово особље.

Умјесто тога, он сатима “држи банку”, упркос томе што га сви охрабрују да се придружи првој дами Меланији у приватној кабини и мало се одмори.

Али његови разговори нису увијек пословни. Он често тестира знање свог особља о спорту или трачари.

 За сваку администрацију дуга прекоморска путовања су тешки подухвати који често подразумјевају дуге сате привикавања временским зонама и недостатак сна. Осим у предсједниковој спаваћој соби, “Ер форс 1” нема сједишта која се спуштају која су уобичајена у комерцијалној бизнис класи.

Када чланови особља могу да спавају, проблем је пронаћи простор.

Пошто мјеста намијењена спавању не постоје, они заузимају каучеве или се завале у канцеларијску столицу и подигну ноге на сто.

Неки се опруже на поду сале за конференције или на кожне клупе дуж страна авиона, а они искуснији су научили да понесу простирке за јогу.

Послије два маратонска прекоморска пута у првој години предсједништва, Трамп је смањио инострана путовања на једну до двије земље у одређеном тренутку, сабијајући састанке и догађаје у неколико дана да скрати вријеме које проводи у страној земљи.

Његов распоред ријетко подразумијева састанак који почиње чим стигне у неку земљу. Он воли да прво оде у хотел, макар на неколико сати. Иако су његови претходници више вољели да лете ноћу и проведу будне сате у транзиту, Трамп често стиже на своју дестинацију ноћу да би сљедећег јутра кренуо на заказане састанке.

Трампови помоћници и пријатељи кажу да је предсједник нестрпљив током путовања, да не ужива претјерано у разгледању страних култура и радије би да спава у свом кревету. То је дјелимично зато што се због предугих боравака ван земље осјећа одсјечено од америчке политичке сцене.

Он је у стању да скрати посету у последњем тренутку, као што је то урадио у Сингапуру прошле године након састанка са лидером Сјеверне Кореје Ким Џонг Уном. То је направило хаос члановима особља, јер су морали да мијењају дуго планирани распоред.

По занату хотелијер, Трамп је више пута приговарао особљу због “неадекватног смјештаја”.

Кад је открио на једном од својих иностраних путовања да његов омиљени канал Fox News није доступан у хотелу, Агенција за комуникације Бијеле куће морала је да организовује стриминг услугу да би му било омогућено да гледа омиљене програме.

“Трамп обично тражи више телевизора у својој соби, зависно од величине простора”, рекао је један званичник.

Прије појединих Трампових првих предсједничких путовања, тим који је ишао испред њега морао је да пази да домаћини не понуде Трампу нешто “изазовно” за јело, као што је риба са главом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана