Кад нема муниције холандска војска виче „бенг, бенг!

index.hr
Кад нема муниције холандска војска виче „бенг, бенг!

Несташица муниције задаје много муке припадницима Холандске војске. Вјежбе су неопходне због одлазака на мисије, а када нема метка војнику преостаје једино да виче „бенг, бенг, бенг", јављају тамошњи медији.

Холандски РТЛ дошао је до повјерљиве електронске поште Министарства обране која открива размјере несташице муниције у тамошњој војсци. Акутни недостатак муниције изазива велике невоље, одлагање војних вјежби и срамоту.

Војници који се припремају за мисије ван граница земље не пролазе ваљану обуку, а РТЛ тврди да појединци посежу за ономатопејом, па опонашају пуцање узвикујући „бенг, бенг, бенг"!

Холандски медији о недостатку муниције пишу већ годинама, али је актуелна ситуација толико тешка да изазива фрустрацију на свим нивоима Министарства обране, преноси Index.hr.

„Чак и ако немаш метака, мораш вjежбати коришћење оружја", каже Јан Деби из синдиката запослених у обрани ВБМ. „То значи да као војник мораш да вичеш бенг, бенг, бенг, што је, очигледно, разарајуће за морал".

РТЛ је добио и службену потврду проблема из надлежног министарства: „Користимо више од 400 различитих типова муниције. За неке од њих имамо скучене залихе, поготово због велике потрошње у мисијама, дугог времена испоруке или дуготрајног поступка набавке. Због тога нема увијек довољно стрељачког материјала за вјежбе и тренинг. Министарство разумије да касарне нису срећне у таквим околностима".

Вијести о лоше опремљеним холандским касарнама нису неуобичајене, па је НАТО у фебруару ове године био присиљен да санира штету насталу извјештавањем медија о маневрима у којима су коришћене дршке метли умјесто митраљеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана