Jемен: Предсједничке снаге преузеле контролу над аеродромом у Адену

Агенције
Jемен: Предсједничке снаге преузеле контролу над аеродромом у Адену

Аден - Војска одана предсједнику Јемена Абду Рабу Мансуру Хадију остварила је контролу над аеродромом у јужном граду Адену, јављају званичници, преноси Анадолију (АА).

“Уз помоћ арапских трупа милитанти одани предсједнику остварили су потпуну контролу над Међународним аеродромом Аден, након снажних сукоба са шиитском милитантном групом Хуси која је почела рано јучер”, потврдио је портпарол про-хадијевих снага Али ал-Ахмади за АА.

Раније данас локални извори изјавили су за АА да су се арапске војне снаге придружиле про-хадијевим снагама у борби против Хуса и да покушавају доћи до аеродрома у Адену.

Такођер су изјавили да је око 30 припадника коалиције у офанзиви на Јемен коју предводи Саудијска Арабиија успјело доћи до обале у области Ал-Бураигех у Адену.

Арапске снаге које су се придружиле предсједничким прве су копнене снаге које дјелују у оквиру војне кампање на позиције Хуса у земљи. Од краја марта када је офанзива почела, Саудијској Арабији придружиле су се Сједињене Америчке Државе и бројни савезници из региона и свијета.

Кампања је започела када је Хади напустио земљу и отишавши у Саудијску Арабију затражио да се јеменски народ спаси од шиитске војске. Земље из региона окривљују Иран за упад милитантне групе у Јемен, док Хуси офанзиву назовају “саудијско-америчком агресијом”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана