Јапански премијер први страни лидер у Бијелој кући

Тањуг
Јапански премијер први страни лидер у Бијелој кући

ВАШИНГТОН - Јапански премијер Јошихиде Суга данас је постао први страни лидер којем је домаћин била Бијела кућа откад је предсједник Джо Бајден преузео дужност, наглашавајући централну улогу Токија у америчким напорима да се супротстави растућој самоуверености Кине.

Једнодневни самит пружа демократском предсједнику шансу да далје ради на свом обећанју да ће ревитализовати савезе са САД који су се распали под бившим предсједником Доналдом Трампом, наводи Ројтерс.

Очекује се да ће састанак омогућити кораке за ширенје ланаца снабдијевања за које се сматра да се превише ослањају на Кину и сарадњу Јапана са Сједињеним Државама на алтернативама 5Г мреже кинеске компаније Хуавеј, рекао је високи амерички званичник.

Бајден и Суга такође планирају да разговарају о питањима људских права повезаних са Кином, укључујући ситуацију у Хонг Конгу и Синђијангу, рекао је званичник.

Очекује се да ће самит, први Бајденов састанак лицем у лице са страним лидером, изнједрити формално саопштење о Тајвану, острву под самоуправом Кине, које је под све већим војним притиском Пекинга, рекао је званичник који је желио да остане анониман.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Чао Лиђиан рекао је у петак да је Кина званично изразила забринутост због, како је назвао, "договора" између Јапана и Сједињених Држава, те да би земље требале озбиљно да схвате забринутост Кине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана