Извињење због емитовања Вагнера на израелском државном радију

Срна
Извињење због емитовања Вагнера на израелском државном радију

Тел Авив - Израелски државни радио извинио се слушаоцима након што је "грешком емитовао" дјело њемачког композитора Рихарда Вагнера, којег у Израелу бојкотују ради његових антисемитских изјава.

Портпатрол радија објаснио је да је дио Вагнерове опере "Сумрак богова" емитован грешком.


Вагнер је био антисемита и омиљени композитор Адолфа Хитлера, а његова дјела присвајао је Трећи Рајх.

У Израелу не постоји закон који забрањује извођење Вагнерове музике, мада се то избјегава.

Вагнер је умро шест година прије Хитлеровог рођења, али је у Израелу обиљежен због својих ставова о Јеврејима.

Агенције су недавно објавиле да је један швајцарски колекционар за 34.000 долара купио писмо које је Вагнер послао француском филозофу Едуарду Шореу.

У том писму Вагнер детаљно образлаже свој антисемитски есеј "Јеврејство у музици" и оцјењује да Французи нису били способни да разоткрију "деструктивни утицај јеврејског духа на модерну културу".

Вагнерова дјела су и даље табу у Израелу, иако се у јулу 2017. године аргентинско-израелски диригент Данијел Баренбојм усудио да у Јерусалиму, са Берлинском филхармонијом, изведе дио из опере "Тристан и Изолда".

"Вол стрит журнал" објавио је својевремено текст у којем пише да је Вагнер себе сматрао генијалним композитором /што је био/ и генијалним политичким филозофом /што није био/.

Вагнеру није био проблем да блиско сарађује са неколицином јеврејских музичара, али, када је ријеч о Јеврејима уопште, он је увредљиво тврдио да је ријеч о "колонији црва на мртвом тијелу умјетности".

Ипак, подсјећају свјетски медији, Вагнерове опере редовно се постављају у највећим свјетским оперским кућама, па чак и у срединама нарочито осјетљивим на било какве примјесе антисемитизма, попут Њујорка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана