Изрицање пресуде Станишићу и Симатовићу 30. јуна

Срна
Изрицање пресуде Станишићу и Симатовићу 30. јуна

ХАГ - Изрицање пресуде у случају против бивших челника Службе државне безбједности Србије Франка Симатовића и Јовице Станишића заказано је за 30. јун, саопштено је данас из Међународног механизма кривичне судове (ММКС).

У саопштењу, које је потписао предсједавајући судија Бартон Хол, наводи се да се Симатовићу и Станишићу укида условна слобода и да се морају вратити у притворну јединицу УН у Хагу.

Из Механизма су позвали Министарство унутрашњих послова Републике Србије да именује званичника или званичнике који ће путовати са Станишићем и Симатовићем до једног од аеродрома у Холандији.

У саопштењу се Министарство позива да осигура безбједност Станишића и Симатовића док их не предају холандским властима.

Осим тога, Министарству је поручено да што прије достави списак имена званичника који ће бивше челнике Службе државне безбједности Србије пратити у Холандију.

Када је ријеч о земљама кроз које ће проћи бивши челници Службе, властима је наређено да их задрже у притвору онолико колико траје њихово путовање до дестинације, те да их ухапсе у случају да покушају да побјегну.

Тужилац Механизма Даглас Стрингер затражио је 12. априла доживотну казну затвора за бивше челнике Службе државне безбједности Србије.

Станишића и Симатовића, који су оптужени за прогон, убиства, депортације и присилно премјештање Хрвата и муслимана у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године, ухапсиле су и у Хаг изручиле власти Србије с прољећа 2003. године.

Првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је 29. маја 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице. Међутим, Апелационо вијеће Трибунала усвојило је 15. децембра 2015. године кључне основе жалбе коју је на ту пресуду уложило Тужилаштво, поништило ослобађајућу пресуду и наложило да процес буде поновљен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана