Израелске снаге и Хамас наставили са ракетним ударима

Агенције
Израелске снаге и Хамас наставили са ракетним ударима

ЈЕРУСАЛИМ - Палестинци су наставили са ракетном паљбом на Израел, а војска је јутрос одговорила ваздушним ударима на Газу у драматичној ескалацији сукоба у Јерусалиму.

Експлозије су потресле објекте у цијелој Гази и огласиле су се сирене за ракетну опасност, а многи Изреалци ноћ су провели у склоништима.

Израелска војска саопштила је јутрос да је гађала 130 „војних мета“ у Гази и да је убила 15 „оперативаца Хамаса и Исламског џихада“ као одмазду на палестинске ракетне ударе, јавља АФП.

-Погодили смо 130 војних мета Хамаса - односно исламистичке групе која контролише Појас Газе, рекао је портпарол војске Израела Џонатан Конрикус новинарима.

Палестински званичници тврде да је најмање 24 људи, међу њима деветоро дјеце, погинуло је ноћас у Гази у израелским ваздушним ударима.

Додају да је више од 700 Палестинаца повријеђено је у сукобима са израелским снагама безбједности у Јерусалиму и широм Западне обале у посљедња 24 часа, од тога 500 је пребачено у болнице.

Конрикус је рекао да се сада не може са сигурношћу рећи да су удари резултирали палестинским цивилним жртвама у Гази.

Он истиче да Хамас упорно покушава да прошири причу да страдају цивили од израелске ватре што, како тврди, није тачно.

У ракетним нападима повријеђено је шест Израелаца.

Милитанти у Гази јуче су покренули ракетне ударе на подручје Јерусалима, први пут од рата 2014. године, чиме су прешли, како је рекао премијер Израела Бењамин Нетањаху, „црвену линију“.

Ескалација сукоба почела је протестима испред џамије Ал акса у срцу Старог града у Јерусалиму током обиљежавања Дана Јерусалима.

Палестински Црвени полумјесец саопштио је да је више од 300 Палестинаца повријеђено у сукобима са израелском полицијом, која је испаљивала гумене метке, шок бомбе и сузавац. Полиција је саопштила да је овим сукобима рањен 21 полицајац.

Хамас је поставио синоћ рок за Израел да повуче полицију испред џамије Ал акса и кварта Шеик Џарах. Када је рок истекао зачуле су се сирене у Јерусалиму и услиједио је ракетни напад на предграђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана