Израел био упозорен на Хамасов напад

Срна
Израел био упозорен на Хамасов напад

ЈЕРУСАЛИМ - Израелска војна обавјештајна служба упутила је јасна упозорења на предстојећи напад Хамаса више од двије седмице прије 7. октобра прошле године, након чега је почео рат у Појасу Газе, јавио је израелски јавни сервис "Кан".

Планови о нападу на војне базе и насеља, као и о заробљавању до 250 талаца, укључујући жене и дјецу, наведени су у документу који је 19. септембра достављен војсци, наводи се у извјештају.

Документ је саставила угледна Јединица 8200, војна група одговорна за прикупљање обавјештајних података, али су га виши официри очигледно игнорисали.

Најгори сценарио који је разматран био је да би неколико десетина терориста могло да уђе у Израел на три тачке.

"Систем безбједности у то вријеме је радио на пацификацији Појаса Газе кроз побољшање услова живота за цивилно становништво, радне дозволе за Палестинце и укидање ограничења на робу", наводи се у извјештају "Кана".

Војска се у то вријеме ослањала на граничну одбрану која је сезала дубоко у земљу, али се све срушило 7. октобра, а виши официри у дивизији задуженој за Газу очигледно су одбацили упозорења, наводи дописник ове медијске куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана