Изгласано “тијесно” повјерење Mакроновој влади

Срна
Изгласано “тијесно” повјерење Mакроновој влади

ПАРИЗ - Администрацији француског предсједника Емануела Макрона изгласано је повјерење у Доњем дому парламента.

Влада се данас суочава са два гласања о неповјерењу у Националној скупштини након што је помоћу контроверзног члана Устава “обишла” Доњи дом парламента и усвојила реформу пензијског система.

Око 278 посланика гласало је за подршку првој иницијативи за неповјерење Влади и недостајало им је само девет гласова.

Аналитичари наводе да исход гласања представља олакшање за Макрона јер би, да му је изгласано неповјерење то довело до пада власти и укидања нацрта закона према којем би била подигнута старосна граница за одлазак у пензију са 62 на 64 године.

Непосредно након објаве резултата гласања, посланици из странке крајње љевице Непоражена Француска узвикнули су “оставка” према премијеру Елизабет Борн и подигли су транспаренте са слоганом “Видимо се на улицама”.

Друга иницијатива за гласање неповјерења Влади поднијела је странка крајње деснице Национални покрет и аналитичари истичу да неће бити усвојена јер су друге опозиционе партије најавиле да је неће подржати.

Након усвајања спорног нацрта закона у Француској је дошло до насилних немира и синдикати су најавили јачање штрајкова.

Према посљедњим резултатима анкета агенције “Елбае”, двије трећине Француза подржава пад власти.

Резултати других анкета указују и на то да је Макронова популарност на најнижем нивооу од 2018/2019. године када су били актуелни протести “Жутих прслука” због повећања пореза на гориво.

Штрајкови у рафинеријама широм Француске ушли су у 13. дан. Највећи синдикати у Француској најавили су нови, девети по реду штрајк и протесте у четвртак 23. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана