Иванка Трамп испитана под заклетвом о злоупотреби средстава

Танјуг
Иванка Трамп испитана под заклетвом о злоупотреби средстава

ВАШИНГТОН- Иванка Трамп, кћерка и савјетница предсједника САД Доналда Трампа, саслушана је под заклетвом у оквиру грађанске парнице која се односи на злоупотребу непрофитних средстава за инаугурацију њеног оца прије четири године.

Канцеларија државног тужиоца округа Колумбија Карла Расина открила је у уторак у судском спису да је излагање обављено тог дана, преноси Ројтерс.

У тужби из јануара 2020. године, Расин је тврдио да су фирме за некретнине Доналда Трампа и други субјекти злоупотребили непрофитне фондове да би обогатили породицу Трамп.

Према тужби, непрофитна корпорација ослобођена пореза под називом "58. предсједнички оснивачки комитет" координисала је са породицом Трамп да значајно преплати простор за догађаје у хотелу "Трамп Интернашнал" у Вашингтону.

У једном случају је непрофитна организација наводно платила више од 300.000 долара за одржавање приватног пријема у хотелу "Трамп" за предсједниково троје најстарије деце - Доналда млађег, Иванку и Ерика - на инаугурацијској вечери 20. јануара 2017. године.

- Окружни закон налаже непрофитним организацијама да своја средства користе у своје јавне сврхе, а не у корист приватних лица или компанија -рекао је Рацин раније ове године.

Расин тужбом жели да поврати милион долара који су наводно усмјерени директно у породичну фирму "Трамп".

Портпарол Бијеле куће није одмах одговорио на захтев за коментар. Оснивачки одбор тврди да су његове финансије биле независне и да је сав новац потрошен на законит начин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана