Италијански премијер поднио оставку

Срна
Италијански премијер поднио оставку

Рим - Италијански премијер Ђузепе Конте поднио је оставку данас, јављају медији.

Конте је то саопштио на сједници парламента, на којој је требало да се гласа о неповјерењу влади, што је прије 12 дана затражио министар унутрашњих послова Матео Салвини.

Прије него што је саопштио да подноси оставку, Конте је изјавио ће Салвинијева одлука имати велике посљедице на земљу и њену економију.

“Драги пријатељи из покрета Пет звијезда, овде се завршава рад наше владе. По завршетку сједнице и званично ћу предати оставку предсједнику Серђу Матарели”, рекао је Конте.

Конте је оптужио лидера партије крајње деснице Матеа Салвинија да је своје личне и страначке интересе ставио испред интереса земље, упозоравајући да би распад администрације могао да нашкоди економији.

Конте је у обраћању парламенту због политичке кризе коју је изазвао Салвини оптужио лидера Лиге да покушава да искористи раст своје популарности у анкетама и да изазове пријевремене изборе,чиме угрожава планиране реформе.

“Салвини је показао да прати сопствене и страначке интересе. Његове одлуке представљају озбиљан ризик по земљу”, нагласио је Конте у обраћању посланицима.

Салвини је крајем прошле седмице рекао да се коалициона Влада распала и да је неопходно расписати нове изборе.

Покрет Пет звезда, актуелни партнер Лиге у владајућој коалицији наводно преговара са странком лијевог центра, Демократском партијом о формирању нове владе.

Конте, који је иначе професор права без претходног политичког искуства, постао је премијер у јуну 2018. године, након што су десничарска ЛИга и покрет Пет звијезда постигли коалициони споразум.

Контеова оставка могла би ставити Италију пред нове изборе, пише ЦНН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана