Италијански медији: Премијер Конте подноси оставку

Танјуг
Италијански медији: Премијер Конте подноси оставку

РИМ- Италијански премијер Ђузепе Конте одлучио је да поднесе оставку и тако званично отвори кризу владе, јављају данас сви италијански медији.

Агенција Анса пише да је премијер јутрос своју одлуку саопштио члановима владе, а затим ће, према протоколу, то званично саопштити и предсједнику Републике Серђу Матарели.

Медији пишу да ће премијер у оставци покушати да изведе "пилотирану" кризу, уколико му предсједник Републике повери трећи мандат и састави нову владу која ће имати чвршћу политичку основе парламентарних странки.

Док се не формира нова влада, актуелни чланови владе у оставци ће извршавати неопходне послове.

Странке лијевог центра које су чиниле досадашњу коалициону владу, Демократска и Покрет пет звездица, залажу се да премијер у оставци, Конте, формира и наредну владу.

Такво је и расположење у народу. Испитивање јавног мњења показује да је Ђузепе Конте најпопуларнији председник владе у последних 20 година и да 46 одсто испитаних жели да он настави да води извршну власт.

Најјаче партије опозиције десног центра "Лига" Матеа Салвинија" и "Фратели д''Италија" Ђорђа Мелонија не задовољавају се само променом владе већ траже и изборе, вјерујући да би у овој ситуацији имали подршку већине бирачког тела.

Нови избори су, за сада, мало вјероватна опција.

Кризу италијанске владе изазвала је мала странка "Италија Вива" Матеа Ренција, која је била дио владајуће коалиције.

Након што је мјесец и по уцјењивао и постављао ултиматуме влади чији је члан била његова странка, Ренци је повукао своје министре и тако отворио кризу извршне власти која долази у веома тешко време.

Због тога што је пред владом борба против пандемије ковида-19, али и задатак да направи и почне изведбу пројекта употребе 209 милијарди евра, које је Италија добила од Европске уније да би се опоравила од здравстведне и економске кризе настале заразом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана