Италија блокирала самит ЕУ

Танјуг
Италија блокирала самит ЕУ

Брисел - Премијер Италије Ђузепе Конте одбио је да подржи договорене закључке по другим темама све док се ЕУ лидери не усагласе око ријешања за проблем миграција.

Због овакве блокаде самита лидера ЕУ од стране нове владе у Риму отказана је и редовна конференција за новинаре коју је требало да одрже предсједници Европске комисије и Европског савијета Жан Клод Јункер и Доналд Туск.

“Једна земља чланица има резерве према свим закључцима, тако да до овога тренутка ништа није договорено”, поручио је током вечери портпарол Савета.

Пред вечеру ЕУ лидера у Бриселу на којој би требало да се разговора о ријешењу проблема миграција из италијанске делегације поручили су да “ништа није готово док све није готово”.

Дипломатски извори наводе да је нова италијанска влада незадовољна приступом ЕУ у ријешавању проблема миграција.

ЕУ је, према мишљењу Рима, свој фокус пребацила са Италије и Грчке као земља које су “прве на удару” миграната на проблем илегалне мирације у земљама западне Европе, на првом мјесту Њемачке.

У очекивању вечерашњег исхода разговора о миграцијма премијер Конте одбија да подржи већ спремне закључке Европског савијета о темама као што су дигитална агенда, обрана, ЕУ буџет, али и проширење.

Европски дипломатски извори кажу да очекују дугу и тешку дебату о миграцијама током вечери, али се и надају усвајуњу свих предвиђених закључака у петак, током другог дана самита ЕУ лидера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана