Истра, Кварнер и Далмација припадају Италији

Агенције
Истра, Кварнер и Далмација припадају Италији

Трст, Загреб - Након Антонија Тајанија, члана странке Форца Италија, и градски одборник у Трсту Лоренцо Ђорђи сматра да су Истра, Кварнер и Далмација до Сплита - италијанска подручја.

Он је на својој “Фејсбук” страници објавио фотографију, пренесену са званичне странице Италијанског покрета иредентиста, на којој се види “силуета Италије”, на италијанској застави, с тим да се границе те илустрације протежу на источну обалу Јадрана и захватају наведена подручја све до Боке Которске у Црној Гори.

Ђорђи наводи да је то Италија и поручује да се “ништа не може сматрати готовим док се не заврши правдом”.

Том паролом се алудира на тежњу италијанских иредентиста да Истра и Далмација једног дана буду дио Италије, онако како их је усташки вођа Анте Павелић Римским уговором из 1941. године препустио фашистичкој Италији.

Тајани се касније извинио због изјаве казавши да је говорио о “италијанској Истри и Далмацији”, али да то не значи присвајање територије.

Иначе, Римски уговор очекивано је изазвао бијес међу Хрватима, нарочито у Далмацији, коју су Павелић и усташе хладнокрвно и бесрамно препустили терору италијанских фашиста, што је утицало на јачање антифашистичког покрета на том подручју.

Средином маја 1941, наиме, у Риму су усташки поглавник Анте Павелић и фашистички вођа Бенито Мусолини потписали Римски уговор којим је квислиншка НДХ предала фашистичкој Италији дијелове Хрватског приморја и Горског Котара, најразвијенији дио Далмације са острвима и Боку Которску.

Према писању хрватских медија, ријеч је била о вјероватно највећој издаји у историји Хрватске и хрватског народа. Потписом на уговор Павелић је Италији предао подручја Задра, Шибеника и Сплита, острва Раб, Крк, Вис, Ластово, Корчулу, Мљет и низ мањих, дијелове Хрватског приморја и Горског Котара и Боку Которску.

Римски уговор

Римски уговор садржи три засебна документа. Првим је утврђена граница између двију држава, другим се НДХ обавезала на демилитаризацију преосталог дијела обале, док је трећим Италија постала гарант политичке независности хрватске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана