Источни фронт: Руси пресијецају "жилу куцавицу" украјинског дијела Донбаса

Срна
Источни фронт: Руси пресијецају "жилу куцавицу" украјинског дијела Донбаса

БИЈЕЉИНА - Руским снага преостало је тек седам километара да прекину "жилу куцавицу" којом Кијев наоружава своје снаге у Донбасу, пише њемачки лист "Билд".

Након заузимања села Новоалександровка, руске снаге избиле су пред ауто-пут Т0504, саобраћајницу која повезује Донбас са остатком Украјине. Она је главана артерија снабдијевања за градове Часов Јар и Константиновка.

Оружане снаге Украјине бацале су све расположиве резерве на тај правац и успориле руско напредовање, али је током протеклих дана насеље потпуно заузето.

Град Покровск је вјероватно најважније чвориште Донбаса у овом тренутку. Све што се шаље на Часов Јар и густо насељену област Донбаса под контролом Украјинаца мора проћи кроз овај град.

Постоје и алтернативни правци снабдијевања преко Краматорска и Славјанска. Ипак, сви ови путеви су значајно дужи и компликованији.

Дакле, само пресијецање ауто-пута паралисало је украјинску одбрану у већим градовима као што су Часов Јар и Константиновка.

"Билт" оцјењује да се ово лако може остварити, нарочито када се узме у обзир да Русима на путу до ове трасе стоји само село Воздвиженка.

Напредак на овом правцу даје руској армији пуно стратешких предности.

Осим проблема које ће имати логистика Часовог Јара и Константиновке, у перспективи би овај напредак могао да створи добре почетне позиције за напад на сам Покровск.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана