Исповијест дјечака ратника: Преживио сам пакао са џихадистима!

Агенције
Исповијест дјечака ратника: Преживио сам пакао са џихадистима!

Калид је имао 13 година када је дошао у Исламску државу (ИС) и пристао да се бори на страни џихадиста за 30 долара мјесечно.

Иако се чини да нико није свјестан тога, Калид је преживео пакао. На питање да ли има ноћне море, овај тинејџер се само насмијеши и открије своје бијеле зубе. Није, каже, био уплашен чак ни када је метак прошао кроз његов врат.

Калид је сада избјеглица у Санлиурфу на југоистоку Турске. Од џихадиста је побјегао у децембру 2014; за њих је он сада дезертер, пише Dnevnik.hr

Злогласној организацији се придружио 2013. у септембру. Живио је у насељу Ал-Тајана из којег је једног јутра, у друштву рођака, отишао у Мајадин. Његова породица није била свјесна Калидових планова, да се запути према локалном сједишту ИС-а.

"Хтио сам да идем са њима. Привлачили су ме. Свиђао ми се њихов изглед и хтио сам се борити са војском Башара ал-Асада", прича тинејџер.

Откад су мушкарци одјевени у црно покорили покрајину у којој је живио, у јулу 2013, све школе су биле затворене. Иако су џихадисти говорили о покретању нове школе, већ су забранили многе предмете попут хемије, физике, политичких наука, математике, филозофије... Забранили су и готово све телевизијске канале.

"Вјерска полиција" је у граду провјеравала садржаје мобилних телефона и ловила пушаче који су ризиковали батине и четири недјеље у затвору.

У ИС-у су Калиду понудили плату од 30 долара мјесечно. Иако је ријеч о далеко мањем износу од 400 долара колико зарађују страни борци, сума је и даље значајна у земљи уништеној ратом. Калид је нестао не рекавши ни мајци гдје иде. Његови нови шефови послали су га на сјевер, у бившу војну базу Тибни. Нашао се усред пустиње с 300 других новака, од којих су половину чинили странци.

Рутина је увијек била иста. Устајање у 4 и почетак дана молитвом, након које слиједи трчање и тренирање борилачких вјештина до 10 сати.

Након 15 дана послат је на фронт. Без икаквог борбеног искуства већина новака је убијена током првог ангажмана. Другог дана на ратишту и Калид је рањен у врат, али је некако преживио. Није се бојао смрти; једноставно се играо рата.

Након изласка из болнице, стражарио је сатима. Када би наишао неки аутомобил, претраживали су га, а возача испитивали трик питања о исламу како би ухватили могуће "преваранте". ИД је тинејџера који је сањао о борби против Башара ал-Асада претворио у полицајца, а његов ентузијазам, који је имао на почетку, почео је да топи.

За то вријеме његова мајка га је тражила. Преко рођака који се успаничио пред зрадом ИС-а сазнала је да се прикључио њиховим снагама. Молила их је да јој врате сина, али су рекли јој да је то немогуће јер требају борце. Ипак, допустили су јој да види Калида. Када га је посјетила други пут опет је молила да га ослободе и тада се њен труд исплатио. Након два сата молбе Калиду је одобрен одлазак.

"Оставио сам оружје и униформу и вратио се кући. Био сам срећан. Након три мјесеца одсуства недостајала ми је породица, али и даље сам мислио да ћу се вратити у борбу", каже он.

Породица му је направила лажне документе како би прошао контролне тачке. Путовао је с једном женом из села и њеном дјецом. Говорио је да је дио те породице.

Након дугог путовања стигао је у Турску и сада се нада придруживању својој браћи у Саудијској Арабији. Чека визу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана