Испоруке гаса у Европу преко Украјине износе данас 46,8 милиона кубних метара

Танјуг
Foto: Aрхива

МОСКВА- Гаспромове испоруке гаса у Европу преко Украјине износе данас 46,8 милиона кубних метара преко граничне пумпне станице Суџа, изјавио је новинарима портпарол Гаспрома Сергеј Купријанов.

Он је додао да је украјинка страна одбила захтев Гаспрома за испоруке преко пумпне станице Сохрановка, преноси Тас с. Количина испорученог гаса је претходног дана износила 62,7 милиона кубних метара

. Украјински оператор система за пренос гаса (ГТСОУ) саопштио је 10. маја да ће од наредног дана обуставити транзит гаса у Европу преко станице Сохрановка позивајући се на "вишу силу", уз образложење да не може да контролише гасну компресорску станицу Новопсков у региону Луганск.

Украјинска компанија је навела да ће, сходно томе, номинације за транспорт преко Сохрановке бити одбијене и да гас неће бити прихватан.

Гаспром је са своје стране објавио да нема основа за обуставу пумпања преко те мјерне станице, уз напомену да није добио никакву потврду која оправдава позивање украјинске стране на "вишу силу", подсјећа руска агенција.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана