Испловио руски нуклеарни Титаник

B92
Испловио руски нуклеарни Титаник

Контроверзна руска плутајућа нуклеарна елктрана , "нуклеарни Титаник" отпловила је на прво поморско путовање, а циљ је допремање енергије до Арктика.

Ова електрана требало би да снабдијева са енергијом забачене руске базе на Арктику, међутим, критичари упозоравају да би руска нуклеарка могла да доведе до "Чернобила на леду".

Брод Академик Ломоносов испловио је из бродоградилишта у Санкт Петербургу на прво путовање, а прећи ће преко Балтика и Норвешког мора до руске луке Мурманск. Одатле ће на љето 2019. кренути у Арктичко море како би снадбијевао струјом и топлотом руске базе.

Ова електрана може да покрије потребе за енергијом готово 200.000 људи.

Међутим, критичари и чувари животне средине кажу да би могао да доведе до "Чернобила на леду".

Нуклеарни експерт Гринписа за централну и источну Европу, Јан Хаверкамп, рекао је да иако су првобитни планови за тестирање пловила у Санкт Петербургу пропали, Ломоносов и даље представља претњу за околину.

"Тестирање нуклеарног реактора у густо насељеном подручју као што је Санкт Петербург је најмање речено неодговорно" рекао је он.

Међутим, како је истакао, тестирање "нуклеарног Титаника" далеко од очију јавности неће ништа промијенити.

"Нуклеарни реактори који се боре око Арктичког океана представљају шокантну претњу за крхко окружење које је веć под огромним притиском од климатских промјена. Овај опасан подухват није само пријетња за Арктик, веć потенцијално и за друге густо насељене или угрожене природне регионе", објашњава он.

Очекује се да ćе изградња другог плутајуćег постројења започети 2019. године.

Званичници скандинавских земаља, укључујуćи Норвешку и Шведску, изразили су забринутост због опасности да се догоди несрећа на мору, као током његове изградње. Међутим, тврде да су предузете мјере предострожности како би се спријечила нуклеарна катастрофа.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана