Исламска држава одговорна за масовне ратне злочине

Агенције
Исламска држава одговорна за масовне ратне злочине

Женева - Команданти екстремне џихадистичке организације Исламска држава одговорни су за ратне злочине масовних размјера у сјевероисточној Сирији гдје шире терор одрубљивањем глава, каменовањем и стријељањем цивила и заробљених војника, саопштили су данас истражитељи УН.

Најновији извјештај истражитеља УН заснован је на разговорима са више од 300 мушкараца, жена и дјеце који су побјегли или још живе у упоришту Исламске државе у сјевероисточној Сирији, укључујући град Алеп.

Исламска држава намеће своје едикте, засноване на радикалном тумачењу исламског закона, а спроводи их "полиција за морал" која наређује бичевање и ампутације "за кривична дјела попут пушења или крађе", наводи се у извјештају УН.

На дјецу се врши притисак да одају своје родитеље, жене се убијају због неодобреног контакта са мушкарцима, а хришћани и друге мањине су приморани да плаћају порезе или да промјене вјеру, тврде истражитељи УН.

"Исламска држава одрубљује главе, пуца и каменује мушкарце, жене и дјецу на јавним мјестима у градовима и селима широм сјевероисточне Сирије", стоји у извјештају који преносе агенције.

"Осакаћена тијела мушкараца често се излажу да их сви виде као упозорење локалном становништву какве их посљедице чекају ако се не потчине Исламској држави", додају истражитељи.

Егзекуције су забиљежене у провинцијама Алеп, Рака, Идлиб, Ал-Хасакех и Деир Ал-Зор, закључује се у извјештају.

"Очевици свједоче о тијелима из којих још цури крв на крстовима и главама набијеним на шиљке од ограда у парковима", наводи се, такође, у извјештају.

Исламска држава ускраћује храну и љекове хиљадама људи, а своје припаднике крије међу цивилма од када је коалиција, предвођена САД, почела да бомбардује њене положаје у Ираку и Сирији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана