"Исцурио" снимак испитивања атентатора на Фица, открио зашто је пуцао (ВИДЕО)

Aгенције
"Исцурио" снимак испитивања атентатора на Фица, открио зашто је пуцао (ВИДЕО)

Словачки премијер Роберт Фицо се налази у болници и у животној је опасности након атентата, који је на њега извршио Јурај Цинтула.

Објављен је снимак испитивања човјека који је пуцао у словачког премијера. Књижевник Јурај Цинтула каже да је то учинио јер се није слагао с политиком владе.

‼️ Video of the first interrogation of the man who shot Fico 5 times

The writer Juraj Cintula, who shot #Slovak Prime Minister #Fico, said he did it because he disagreed with the government's policies. pic.twitter.com/DDPBLnyxFj

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Подсјећамо, 71-годишњи атентатор је пјесник и оснивач "Покрета против насиља", пренијела је словачка Правда.

Како преносе словачки медији, Цинтула легално посједује пиштољ из којег је пуцао на Фица.

Цинтула живи у мјесту Левице, а један је од оснивача књижевног клуба ''Дух'', у којм је активан од 2005. године.

Написао је три збирке поезије, један роман и збирку прича, а од 2015. члан је Удружења словачких књижевника.

У жижу јавности први пут доспио је 2016, када је, док је радио као обезбјеђење у робној кући, нападнут. Тада му је млађи мушкарац нанео повреде на глави, због чега је дуго одсуствовао с посла.

Након тога, покренуо је петицију за оснивање Покрета против насиља.

''Насиље је честа људска реакција, један облик изражавања обичног незадовољства стањем ствари. Будимо незадовољни, али не и насилни'', писало је у тексту те петиције.

Покрет је позивао на супротстављање насиљу било које врсте, ''од ванредног стања до физичког или психичког насиља у породици''.

Цинтула важи за велиог критичара власти у Словачкој, а највише је критиковао Фица због тога што, према његовим ријечима, није чинио довољно да заустави коцкање у земљи.

''У сваком граду и селу постоји аутомат на коме коцкари мастурбирају за новац позајмљен од породице или познаника, па то је десетине хиљада евра. Шта држава ради по том питању?'', написао је на свом блогу на сајту књижевног клуба.

На Фица је раније данас извршен атентат, а послије низа опречних информација влада је саопштила да му је живот угрожен и да је пребачен хеликоптером у болницу у Банској Бистрици.

На Фицовом Фејсбук налогу наведено је да је у животној опасности, без прецизирања гдје је погођен.

Словачки медији су пренијели да је атентатор пришао из масе Фицу у граду Хандлова, гдје се одржавала сједница владе и да му је узвикнуо "Робо, дођи овамо", прије него што је испалио два или три хица у њега.

Фица су телохранитељи убацили у аотомобил послије чега је пребачен хеликоптером у болницу, а полиција је одмах савладала нападача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана