Иран:Тинејџерка убијена на протестима тајно сахрањена

Танјуг
Иран:Тинејџерка убијена на протестима тајно сахрањена

ТЕХЕРАН - Тијело тинејџерке која је учествовала на протестима у Ирану и нестала у септембру, пронађено је у мртвачници притворског центра, а након што је предато породици, украдено је и тајно сахрањено преноси ББЦ.

Ника Шакрами, која је живjела у Техерану и која би у недjељу напунила 17 година, нестала је у септембру, а њена породица је позвана у суботу да преузме њено тијело у мртвачници притворског центра 10 дана касније, пренео је ББЦ.

Породица је планирала да сахрани Нику у понедељак, али је њено тело украдено и закопано у селу удаљеном око 40 километара, рекли су извори.

Ника, која је учествовала у антивладиним демонстрацијама нестала 10 дана након протеста у Техерану 20. септембра, а у својој последњој поруци пријатељици рекла је да је јуре снаге безбедности, саопштила је њена родбина за ББЦ.

Антивладини протести избили су у Ирану у септембру након смрти младе Иранке Махсе Амини (22) коју је притворила полиција за морал.

Амини је пала у кому неколико сати након што ју је полиција за морал ухапсила због наводног кршења правила ношења хиџаба.

Протести су почели после њене сахране, проширили се широм земље и постали најгори немири виђени у земљи годинама уназад.

У уторак је ирански предсједник Ебрахим Раиси позвао на јединство против протеста који настављају да расту, и окупљају Иранце упркос етничким и класним поделама и напораима власти да их угуше, преноси Гардијан.

Раиси је поновио званичан владин став да су протесте покренули страни провокатори, али је признао да су Иранци љути због одређених„неуспеха“ Исламске Републике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана