Иран: Поново сукоби демностраната и полиције због смрти Амини

Танјуг
Foto: Танјуг

ТЕХЕРАН- Припадници иранске интервентне полиције и безбједносне снаге сукобиле су се данас са демонстрантима у више градова широм земље настављајући протесте због смрти младе Иранке Махсе Амини у полицијском притвору, јавили су државни медији и објављено је на друштвеним мрежама.

Амини (22), дјевојка из иранске покрајине Курдистан, у притвору је пала у кому и умрла у Техерану прошле седмице пошто ју је ухапсила полиција за морал због непоштовања правила ношења хиџаба, пренио је Ројтерс.

Њена смрт је изазвала је велике протесте на иранским улицама, прве откако су власти угушиле протесте против повећања цијена бензина 2019. године.

Упркос томе што свакога дана расте број погинулих и власти жестоко гуше немире, видео снимци објављени на Твитеру приказују демонстранте који позивају на пад вјерских власти док се сукобљавају са снагама безбједности у Техерану, Табризу, Караџу, Језду и многим другим иранским градовима.

Државна телевизија је саопштила да се полиција сукобила са, како их је назвала "изгредницима" у неким градовима и испалила сузавац да их растјера.

На видео снимцима постављеним на друштвеним мрежама из унутрашњости Ирана виде се демонстранти који узвикују "Жена, живот, слобода", док жене машу и пале своје велове.

На видео снимцима на Твитеру могу се видјети и демонстранти како узвикују "Смрт диктатору" у граду Табризу, што се односи на врховног иранског вођу ајатолаха Алија Хамнеија.

У курдским градовима Санандаџ и Сардашт полиција је пуцала на демонстранте, види се, такође, на снимцима на Твитеру.

Неколико универзитетских професора поднело је оставке у знак протеста због Аминијине смрти, наводи се у њиховим изјавама које су објавили на друштвеним мрежама.

Студенти на неколико универзитета одбили су да учествују у настави у знак протеста против широко распрострањеног хапшења студената и сукобима са снагама безбједности на универзитетима.

Ројтерс није могао да верификује видео снимке на друштвеним мрежама и извјештаје о подношењима оставки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана