Индонезија: Најмање 129 мртвих у стампеду на стадиону

СРНА
Индонезија: Најмање 129 мртвих у стампеду на стадиону

Најмање 129 људи је погинуло, а око 180 повријеђено на фудбалској утакмици у Индонезији када су људи у паници трчали и падали једни преко других у покушају да побјегну од немира, саопштила је данас полиција.

Ово је једна од највећих трагедија на стадионима у историји.

Када су навијачи домаћег тима, који је губио, упали на терен на синоћној утакмици у Источној Јави да би изразили своје фрустрације, снаге реда су испалиле сузавац у покушају да доведу ситуацију под контролу.

То је покренуло стампедо и гужву у којој су се људи угушили, рекао је новинарима шеф полиције у овој провинцији Нико Афинта.

- Избила је анархија. Почели су да нападају полицајце, онда су лупали ауотмобиле - рекао је Афинта и додао да су људи настрадали када су потрчали према излазној капији.

Информативни канали објавили су снимке трагедије на стадину у мјесту Маланг.
Шеф једне од болница у овој области која је примила повријеђене рекао је да су неке од жртава задобиле повреде мозга и да је међу настрадалима петогодишње дијете.

Према безбједносним правилима Фифе, не треба користити сузавац или ватрено оружје за контролисање масе на стадионима.

Министар безбједности Махфуд МД објавио је да је за утакмицу фудбалских клубова "Арема" и гостујућег "Персебаја Сурабаје" штампано 42.000 улазница, иако је капацитет стадиона 38.000 људи.

Предсједник Џоко Видодо наредио је да власти провјере мјере обезбјеђења на свим стадионима послије ове трагедије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана