Индијски милијардер поклања 7,5 милијарди долара за образовање

Борис Ђурић
Индијски милијардер поклања 7,5 милијарди долара за образовање

Њу Делхи - Други милијардер по богатству у Индији одлучио је да да 7,5 милијарди долара за унапређење квалитета образовања, а ријеч је о највећој донацији коју је икад неко дао у тој земљи.

Азим Премџи, милијардер и власник “Випра”, даће дионице своје технолошке компаније вриједне 7,5 милијарди долара у своју филантропску фондацију која првенствено брине о образовању у најсиромашнијим дијеловима Индије.

Времешни богаташ до сада је донирао 21 милијарду долара и први је Индијац који је потписао кампању “Дајемо залог”, коју је покренуо Ворен Бафет са Билом и Мелиндом Гејтс да би охрабрили милијардере да већи дио свог богатства дају у добротворне сврхе.

- Потребно је имати храбар дух какав има Азим да би се урадило нешто овако. Он ће сигурно бити у стању да пронађе начин да се позабави растућим друштвеним проблемима у Индији - рекла је Рохини Нилекани која се заједно с мужем и оснивачем компаније “Инфосис” Нанданом Нилеканијем одрекла половине свог богатства.

Премџијева фондација, између осталог, фокусирана је на унапређење квалитета учења у најудаљенијим локацијама Индије и на вођење универзитета “Азим Премџи” у Бенгалуру.

Захваљујући оволикој донацији овај универзитет ће повећати број уписаних студената са 1.500 на 7.500, док ће фондација такође давати годишње грантове другим непрофитним организацијама.

Премџи, који има 73 године и богатство процијењено на 18 милијарди долара, преузео је компанију од оца 1945. године. Компанија је тада производила биљно уље, а осамдесетих година Премџи ју је преусмјерио на технолошку индустрију.

Његова компанија је од тада нарасла у једну од највећих индијских ИТ компанија са више од 160.000 запослених и више од 1.200 клијената. +

Више богатих, мање донација

Више индијских милијардера у посљедњих неколико година придружило се иницијативи давања пола богатства у добротворне сврхе по угледу на Била Гејтса. Иницијативу су, између осталих, подржали директор “Симфони групе” Ромеш Вадвани, оснивач компаније “Биокон” Киран Шоу и тајкун за некретнине Путан Менон. Ипак, у извјештају о индијској филантропији, који је направила менаџерска кућа “Бејн енд компани”, наводи се да је дошло до пада великих донација у Индији у односу на 2014. годину иако је број ултрабогатих Индијаца порастао за 12 одсто.

 Пет највећих донатора у свијету

1. Фондација Била и Мелинде Гејтс 51,6 милијарди $

2. Фондација “Stihting INGKA” (Холандија) 36 милијарди $

3. “Велком траст” (користи капитал сер Хенрија Велкома) 27,1 милијарда $

4. Медицински институт “Хауард Хјуз” (САД) 23,8 милијарди $

5. Фондација “Гарфилд Вестон” (Лондон) 15,7 милијарди $

 

Други индијски кључни филантропи

Шив Надар, компанија ХЦЛ, дао 558 милиона долара

Киран Мазумдар Шо, компанија “Биокон”, завјештао 75 одсто свог богатства

Нандан и Рохини Нилекани завјештали 50 одсто свог богатства

Путан Менон, компанија “Собха девелоперс”, обећао пола свог богатства од 435 милиона долара

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана