Индија: Несташица медицинског кисеоника,погоне чува полиција

Танјуг
Индија: Несташица медицинског кисеоника,погоне чува полиција

ЊУ ДЕЛХИ - Болнице у Њу Делхију издале су јутрос хитно упозорење, поручујући да им је преостало само неколико сати снабдјевености кисеоником, пошто је још један страшан талас заражавања ковидом-19 погодио здравствени систем у већим индијским градовима.

Болничко особље постављало је алармантне поруке на друштвеним мрежама током читавог четвртка и петка, наводећи да нису у стању да се носе са захтевима пацијената и молећи за помоћ владе, пише британски лист „Гардијан“.

Индија је пријавила данас највећи дневни раст случајева ковида-19 у свијету, други дан заредом, будући да је регистровала 332.730 нових случајева и 2.263 смртних случајева, јер је, како је саопштено, пандемија „измакла контроли“.

Агенција Ројтерс наводи да су, у условима несташице кисеоника, чак постављене наоружане полицијске снаге испред постројења за производњу медицинског кисеоника ради осигурања безбједности.

Неколико болница, укључујући болницу „Шанти Муканд“ на западу Њу Делхија, са 110 пацијената заражених ковидом, саопштиле су да су скоро исцрпеле залихе кисеоника.

„Болничко особље је дошло и рекло нам да направимо своје аранжмане“, рекла је Бирендра Кумар, чији је отац позитиван на ковид и примљен је на болничко лијечење прије 10 дана.

„Ми нисмо компанија која се бави производњом кисеоника. Како можемо да направимо своје аранжмане?“, запитала је она.

Извршни директор те болнице Сунил Сагар је нешто раније, кроз сузе, саопштио одлуку да ће отпустити неке пацијенте, јер, због недостатка кисеоника, у болници нема ничег што би, како каже, могло да им помогне.

Из болнице „Ганга Рам“ у Њу Делхију, која је збринула више од 500 ковид пацијената, наводе да је 25 људи умрло на одељењима у протекла 24 сата, и упозоравају на озбиљну кризу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана