Има ли замјене за руски гас?

Дојче веле
Има ли замјене за руски гас?

Шта ако због кризе у Украјини буде обустављена испорука руског гаса?

Стручњаци кажу да би Њемачка тешко могла да попуни ту празнину. Али и наводе да Русија једнако зависи од њемачких девиза.

Русија никада није користила гас или нафту као оружје за уцјену других земаља, кажу представници енергетских концерна и политичари земаља пријатељски настројених према Москви. У спору око Украјине, међутим, стиче се дојам да је шеф Кремља Владимир Путин стратегију претходника бацио у воду.

Практично је празно највеће западноевропско складиште гаса руског концерна Гаспром које се налази у њемачком Рехдену.

Попуњено је само шест одсто капацитета. Остала складишта попуњена су само тринаест одсто – то је историјски најнижи ниво гаса у европским складиштима гаса усред зиме.

Њемачка зависи од руског гаса

Нијемци се још не смрзавају, снабдијевање електричном енергијом није ограничено јер су складишта гаса који испоручују фирме из Норвешке и Холандије попуњена готово до пола.

Но, ако би Русија, у случају ескалације украјинског сукоба, потпуно затворила довод гаса, онда би се Европа, а посебно Њемачка, суочиле с озбиљним проблемом. Русија је с удјелом од 55 посто далеко највећи испоручилац гаса у Њемачкој, а слиједе Норвешка (30 одсто) и Холандија (13 одсто).

Ко би могао попунити празнину у хитном случају? Норвешка је то већ одбила. Иако не може говорити у име енергетских компанија, норвешки премијер Јонас Гар Сторе је, током недавне посјете Њемачкој индустријској и трговачкој комори у Берлину, изјавио: "Колико ја знам, производња се тренутно одвија пуним капацитетом. Ако не буде испорука из Русије, ми не можемо попунити празнину."

САД би могле испоручити више, али...

Сада су све очи упрте у Америку, једног од највећих свјетских произвођача земног гаса. Према писању агенције Ројтерс, америчка влада се с њемачким и европским енергетским компанијама договорила о плановима испоруке гаса Европи у хитним случајевима. Разговарало се о одгађању радова на одржавању како би производња гаса остала на високом нивоу.

Међутим, контактиране енергетске компаније објасниле су да би губитак великих количина гаса из Русије било тешко надомјестити, позивајући се на оскудно снабдијевање гасом широм свијета. Није познато којим су се компанијама обратили представници Стејт департмента.

Портпарол америчког Савјета за националну безбједност одбио је да коментарише те разговоре.

Међутим, потврдио је да је у току планирање за могуће ванредно стање.

САД су од децембра највећи свјетски извозник течног гаса, престигавши ​​Катар. Према наводима агенције Блумберг, прошле године је из САД испловило више од хиљаду теретних бродова, који су превозили течни природни гас. Половина је отишла у Азију, трећина у Европу.

Ипак, постоји скепса у погледу тога може ли САД у потпуности надокнадити губитак гаса који долази из Русије.

Америчке испоруке вјероватно нису довољне

Леонард Бирнбаум, шеф енергетског дива e.on, у интервјуу за Handelsblat каже да "САД не могу да компензују гас из Русије".

Европска комисија покушава да смири ситуацију и поручује да се систем снабдијевања у ЕУ може носити с великом потражњом и прекидима снабдијевања у већини дијелова Европе. Међутим, признају да би Европи могло затребати "више увоза" гаса.

Њемачки министар привреде Роберт Хабек сматра да је могуће додатно повећати новостворене капацитете ЕУ за производњу течног гаса. Капацитети у Холандији, Пољској и Италији тренутно су искоришћени само тридесет одсто. "Када би се повећали на сто одсто, било би могуће задовољити ​​велики део потреба увозом течног гаса из ЕУ", рекао је за Шпигл овај политичар Зелених.

Енергетски стручњак Клаудија Веленројтер с хамбуршког Института за међународну економију не вјерује да ће то уопште бити потребно. Упркос напетој ситуацији, не предвиђа проблеме у снабдијевању. "Не само да Њемачка зависи од руског гаса него и Русија зависи од прихода од извоза гаса", каже она.

Неколико гасовода снабдијева Европу

Дугорочно, њемачки министар привреде планира да ојача контролу над резервама гаса у земљи: зима је показала да је Њемачка са смањеним залихама подложнија флуктуацијама цијена и геополитичким напетостима. "Зато се морамо боље припремити за сљедећу зиму како би складишта била добро попуњена", рекао је Роберт Хабек. "То видим као политички задатак."

Највећи свјетски произвођач природног гаса Гаспром испоручује гас у Европу преко неколико рута. Осим руте преко Украјине, и гасовода Јамал преко Белорусије и Пољске, гас тече и за Њемачку најважнијим Сјеверним током директно из Русије.

Сјеверни ток 2, који иде паралелно са својим гасоводом-близанцем, сада је довршен, али још није пуштен у рад. Тај гасовод је предмет геополитичких спорова и није реално да проради током напетости око Украјине.

Tу је и такозвани Турски ток, чији један крак наставља преко Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана