ИЕА: Глобални капацитети обновљиве енергије дупло већи за пет година

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Глобални капацитети обновљиве енергије требало би да се удвоструче у наредних пет година, због бриге за енергетску безбjедност послије руске инвазије на Украјину, објавила је данас Међународна агенција за енергију (ИЕА).

У годишњем извјештају о изгледима обновљивих извора енергије, ИЕА је навела да се очекује да ће капацитети широм свијета порасти за 2.400 гигавата (GW), што је једнако данашњем укупном енергетском капацитету Кине – на 5.640 GW до 2027, преноси Ројтерс.

То повећање је за 30 посто веће од прогнозе прије годину дана. Високе цијене гаса и струје због глобалне енергетске кризе ове године, учиниле су технологије обновљивих извора енергије (ОИЕ) привлачнијима.

Расту обновљивих извора енергије такође доприносе САД, Кина и Индија које спроводе политике и тржишне реформе како би подстакле бржу примјену ОИЕ него што су раније планирале.

„Обновљиви извори енергије су се и до сада брзо ширили, али глобална енергетска криза их је гурнула у изванредну нову фазу још бржег раста јер земље настоје да максимизирају своју енергетску сигурност”, каже извршни директор ИЕА Фатих Бирол.

Додаје да је свијет спреман да у идућих пет година повећа производњу обновљиве енергије у обиму у којем је то чинио у претходних 20 година.

У извјештају се наводи да ће обновљива енергија чинити преко 90 посто глобалног повећања електричне енергије у наредних пет година, престижући угаљ, и да ће постати највећи извор производње струје до почетка 2025.

Глобални соларни фотонапонски капацитет ће се скоро утростручити до 2027. године и биће највећи извор електричне енергије на свијету, а капацитет вјетроелектрана ће се скоро удвостручи.

Истовремено, потражња за биогоривима ће порасти за 22 процента до 2027. године, пише у извјештају

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана