ИДФ не одустаје од офанзиве на Рафу

ГС
ИДФ не одустаје од офанзиве на Рафу

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 202. дан. Широм Газе настављају се операције израелске војске која је најавила да је спремна за офанзиву на Рафу.

У палестинској енклави расте број случајева хепатитиса, менингитиса и других инфекција услед нехигијенских услова. Амерички предсједник Џозеф Бајден од Израела захтијева да што прије омогући достављање помоћи за угрожени регион.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари, поручио је, коментаришући снимак израелско-америчког таоца Херша Голдберг-Полина који је објавила милитантна група Хамас, да је то хитан позив на акцију и додао да израелска војска неће оставити камен на камену у напорима да пронађе таоце.

Хамас је објавио снимак 23-годишњег Херша Голдберга-Полина, америчко-израелског младића, који је са пријатељима славио на музичком фестивалу, када га је Хамас насилно и брутално напао и киднаповао 7. октобра. Хамас држи Херша у Гази више од 200 дана.

Хамас и даље држи 133 таоца у Гази више од 200 дана, у нехуманим условима, истакао је Хагару у видео-поруци.

Он је поручио да ће ИДФ наставити да гони Хамас свуда у Гази, све док таоци не буду ослобођени.

"Ово је хитан позив на акцију. Нећемо оставити камен на камену у напорима да пронађемо наше таоце. Овај снимак психолошког тероризма није само подсјетник на оно што је Хамас урадио 7. октобра, већ и на то колико је ова терористичка група болесна, тероришући таоце и њихове породице", рекао је портпарол ИДФ-а.

Хершовим родитељима Рејчел и Џон Голдберг Полин поручио је да стоји уз их и да ће војска учинити све да врати таоце кућама.

"Ваша снага наставља да нас инспирише док испуњавамо ову критичну мисију", закључио је он.

Настављају се напади израелске војске (ИДФ) широм Појаса Газе, док су припреме за офанзифу на Рафу завршене и чека се одобрење владе за почетак операције.

Због тога је делегација из Тел Авива отпутовала у Каиро како би египатске колеге упознала о детаљима плана удара на град који се налази у близини границе палестинске енклаве са Египтом, преноси РТС.

Поред учесталих акција ИДФ-а, становништво Газе суочено је са тешким инфекцијама које се брзо шире због нехигијенских услова, а локалне здравствене институције тврде да је алармантан пораст случајева хепатитиса и менингитиса.

Због тога је и председник Сједињених Држава Џозеф Бајден, након потписивања пакета помоћи којим Израелу следује више од 17 милијарди долара, захтевао од тамошњих власти да без одлагања омогуће достављање помоћи угроженом региону.

Израелски политичари уткривали су се у захваљивању Вашингтону на новчаним дотацијама, али је премијер државе Бенјамин Нетанјаху на крају дана опет критиковао америчку јавност што дозвољава одржавање пропалестинских и, како каже, антисемитских протеста на универзитетима широм САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана