ИД убила једног отетог Јапанца

Б92
ИД убила једног отетог Јапанца

Припадници Исламске државе објавили су снимак на ком јапански држављанин Кенџи Гото држи фотографију убијеног Харуне Јукаве.

Влада Јапана је током дана наставила са покушајима да спаси два таоца које Исламска држава пријети да ће убити, али у том процесу није постигла значајнији напредак, што је потврђено аудио снимком у ком Гото говори о томе да је Јукава убијен одсјецањем главе.

Он је у снимку такође навео да Исламска држава не тражи новац за његово ослобађање, како је претходно објављено, већ да су као услов навели пуштање на слободу једне од њихових "сестара" које су заробљене у Јордану.

У снимку Гото криви јапанског премијера за смрт Јукаве и каже да Исламска држава жели пуштање на слободу Саџиде ал-Ришави, која је осумњичена за покушај терористичког напада у Јордану 2005. године.

Ипак, аналитичар збивања у Сирији и Ираку Чарли Винтер изразио је сумњу у аутентичност снимка, јер на њему нема никаквих ознака Исламске државе, иако је сигурно да је на њему један од заробљених Јапанаца.

Екстремисти Исламске државе у уторак су запретили да ће погубити двојицу заточених Јапанаца уколико им се у року од 72 сата не исплати 200 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана