ИД убила и другог Јапанца

Б92
ИД убила и другог Јапанца

Исламска држава је објавила снимак погубљења и другог јапанског држављанина, новинара Кенџија Готоа.

На снимку који траје 67 секунди, идентичном онима који су се ширили друштвеним мрежама послије сваког јавног погубљења страних заробљеника, Јапанац је обучен у наранџасту затворску униформу, а послије кратког говора ножем га је убио маскирани џихадиста.

"Јапанској влади, ви, као и ваши глупи савезници из сатанистичке коалиције још нисте разумјели да смо ми Исламски калифат са ауторитетом, да смо ми војска жедна ваше крви", навео је џихадиста.

Гото је заробљен у покушају да издествује ослобађање Харуне Јукаве, који је убијен 24. јануара. Влада Јапана је успјела да ступи у контакт са џихадистима, али до договора није дошло.

"Абе, због твоје одлуке да учествујеш у рату у ком твоји савезници неће побједити, овај нож неће заклати само Кенџија, он ће носити покољ гдје год налетимо на ваше људе. Па, нека ноћна мора за Јапан почне", закључио је џихадиста и убио Готоа.

За сада нема информација о судбини јорданског пилота Муда ал-Касасибе, који се такође налази у заробљеништву.

За разлику од претходних случајева, када џихадисти нису хтјели да преговарају о пуштању заробљеника, Гото је био на корак од слободе. Џихадисти су тражили размјену, захтјевали су да се из јорданског затвора пусти једна терористкиња, одговорна за масакр у Јордану 2005. године, а том приликом је требало да буде ослобођен и заробљени пилот.

Џихадисти су у неколико наврата мијењали услове преговора, по хапшењу Готоа тражили су 200 милиона долара за пуштање на слободу Јукаве и Готоа, да би послије убиства Јукаве затражили размјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана