И данас јак земљотрес на Филипинима

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

МАНИЛА - Земљотрес јачине 6,4 степена по Рихтеровој скали погодио је данас Филипине, саопштио је данас њемачки центар за геонауку ГФЗ.

Како је навео ГФЗ, земљотрес је био на 10 километара испод површине Земље, пренио је Ројтерс.

У земљотресу магнитуде 7,4 степена који је у суботу погодио југ Филипина погинула је најмање једна особа, а пријављена је мања штете на локалним инфраструктурним објектима, саопштиле су данас филипинске власти и потврдиле да је становницима угрожених подручја дозвољено да се врате кућама.

Синоћњи земљотрес погодио је провинцију Јужни Суригао, што је непосредно након потреса изазвало евакуацију и упозорења на цунами на Филипинима, али и у Јапану, преноси Ројтерс.

Разоран земљотрес погодио Филипине: Издато упозорење на цунами

"Једна жена је погинула када се срушио зид куће из које је покушавала да побјегне са породицом", рекао је званичник Службе за ванредне ситуације.

Национални Институт за вулканологију и сеизмологију саопштио је да је претња од цунамија на Филипинима повезана са овим земљотресом у великој мери прошла.

Локални радио ДВПМ пренио је да је грађанима у угроженим заједницама савјетовано да обрате пажњу на упутства локалних власти.

Наводи се да су се у међувремену грађани евакуисани из приобалног града Караскал у Јужном Суригау вратили кућама.

"Спремни смо да у случају потребе организујемо нову евакуацију", наводи се у саопштењу локалних власти и додаје да је филипинска обалска стража ставила сва своја пловила и авионе у стање приправности.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана