И Божићне јелке поскупјеле у Аустрији

Танјуг
И Божићне јелке поскупјеле у Аустрији

БЕЧ - Висока инфлација подигла је цијене у многим областима свакодневног живота у Аустрији, па ће тако поскупјети и божићне јелке, понајвише због скупог транспорта, најављује дневник (СН).

"Само трошкови транспорта су се учетворостручили", казао је Матијас Штолберг, млади предузетик који се од прошле године бави продајом божићних јелики у Салзбургу.

Код њега ће јелка од два метара висине коштати 58 евра, док ће мања стајати 40 евра. У Доњој Аустрији кажу такође да ће се раст трошкова одразити на цијену. Према писању листа "НОеН" јелке ће коштати од 10 до 30 евра по метру.

У Доњој Аустрији продаја јелки ће почети већ у недјељу. Око 1,1 милион божићних јелки биће продато, очекује Франц Рајт, предсједник удружења продаваца јелки Доње Аустрије.

То је, каже, око 22 милиона евра прихода за пољопривреду и регион, а узгој и продаја јелки генерише око 1.000 радних мјеста.

У Бечу продаја јелки почеће много касније, то јест тек 12.децембра, када ће широм града, на многим штандовима бити нуђене божићне јелке.

Иначе, када прође Божић у Бечу се успостављају посебна мјеста за прикупљање јелки, које се потом користе за прављење енергије, што је, у актуелној енергетској кризи посебно важно, имајући у виду количине јелки које ће се спалити у спалионицама које производе струју и топлоту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана