Хрватски почасни конзул у Барселони осумњичен за прање новца

avaz.ba
Хрватски почасни конзул у Барселони осумњичен за прање новца

Почасни конзул Хрватске у Барселони под истрагом је каталонске полиције због могућег прања новца за локалну групу криминалаца, потврдио је извор из каталонске аутономне полиције, преноси “Јутарњи”.

Конзул Жули Барсена Сан Хосе осумњичен је да је примао новац од продаје дроге, а затим га улагао у некретнине и скупе аутомобиле, прикривајући тако траг недозвољеног новца од криминалне групе.

Почасни конзули Албаније и Малија, Хозе Марија Калмет Иглесиас и Хозе Луис Лопез Фернандез, такође су под истрагом. Осумњичени су за иста кривична дјела.

Каталонска аутономна полиција објавила је 18. септембра прошле године да је ухапсила “четири члана познатог породичног клана из Каталоније због прања новца и трговине дрогом”. Даљња истрага открила је да је полиција имала пословну везу с конзулима.

- Постоје три почасна конзула у Барселони под истрагом - навела је каталонска полиција у саопштењу које је послано медијима.

У петак је полицијски извор рекао да је хрватски конзул под истрагом, док је дипломата рекао да ће Хрватска тражити његово повлачење због “штете угледу Хрватске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана