Хрватска и 12 чланица ЕУ договорили критеријуме за ковид пасоше

Срна
Хрватска и 12 чланица ЕУ договорили критеријуме за ковид пасоше

ЗАГРЕБ - Хрватска и 12 чланице Европске уније постигле су договор о критеријумима за издавање тзв. корона пасоша, који би у вријеме пандемије олакшали проток туриста, саопштено је данас у Бечу.

"Наш је циљ 'зелени пасош' брзо и, по могућности, у јединственом облику примјенити на нивоу ЕУ", рекла је аустријска министарка туризма Елизабет Кестингер у изјави за аустријску агенцију АПА.

Она је рекла да се ради о "питању опстанка за европски туризам".

Хрватска, Аустрија, Кипар, Данска, Француска, Њемачка, Грчка, Италија, Малта, Португал, Словенија и Шпанија су се још крајем марта договорили о седам критеријума за издавање "зеленог пасоша", који требало да буде примењен најкасније до почетка јуна.

"'Зелени пасош' преко ЉР-кода одмах даје информацију о томе да ли је путник вакцинисан, тестиран или је преболио корона вирус. Тиме је омогућена једноставна и практична примјена на подручју ЕУ. Од цхецк-ина у ваздушним лукама до посјета сеоској гостионици", рекла је аустријска министарка, пренио је хрватски портал Индеџ.

Нагласила је да се у сваком случају жели избјећи да се та врста документа третира као принуде на имунизацију.

Осјетљиви здравствени подаци власника ковид пасоша би остајали у земљи поријекла и не би се похрањивале на нивоу ЕУ.

Даљњи циљ је и усклађивање примјене ковид пасоша са трећим земљама.

Листа с критеријумима је, како је речено, предата на контролу Европској комисији, која би у сљедећим данима требало да донесе одлуку о примјени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана